Rychlé rady
Víte, že ...
Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Vánoce bez alergenů
Autor: Mgr. Andrea Dovalová
Vánoce jsou plné dojemných chvil, blízkosti, vůně jehličí, skořice – a cukroví. Každá rodina má několik osvědčených sladkostí, které na vánočním stole chybět prostě nesmí. V dnešní době, kdy má velké procento dětí atopický ekzém a musí dodržovat hypoalergenní dietu, kdy maminku trápí zahlenění a rozhodla se bojovat proti němu bez cukru, tatínek má možná intoleranci laktózy a babička celiakii, náctiletý syn se rozhodl pro laktovegetariánství a dcera pro veganství, se často ptáme: Jaké cukroví připravit na slavnostní dny?

Zdroj: Shutterstock
Pečící maminka z toho všeho může mít stres a není divu – vypadá to, jako by měla vykouzlit sváteční cukroví ze vzduchu! Podívejme se na to prakticky. Výše uvedený typ rodiny asi nebude zrovna standardní. Možná se v rodině vyskytne jedna nebo dvě z uvedených „diagnóz“. A tím můžeme vykročit blíž ke skutečnému vánočnímu naladění – být v pohodě.
Pojďme tedy pěkně po pořádku, jak péct:
- BEZ VEJCE – v některých receptech lze vejce vynechat, při jiných je nahradíme například agarem, chia semínky, lněným semínkem nebo banánem.
Uvádím několik doporučovaných „náhražek“ za jedno vejce:
- 1 lžička lněného semínka + 3 lžičky vody – rozmixovat dohladka,
- 1 lžička chia semínek + 3 dl vody, rozmixovat a nechat 15 minut stát,
- rozmačkaná půlka banánu,
- 3 lžičky arašídového másla,
- 75 ml jablečné šťávy,
- 2 lžičky kukuřičného škrobu + 3 lžičky vody – stačí promíchat, nebo
- 3 lžičky cizrnové mouky a 3 lžičky vody.
Dokonce si ani nemusíme příliš lámat hlavu a můžeme prostě zajít do zdravé výživy a koupit si směs z cizrny, hrachu, anebo jinou náhražku vajec. Mnohé z nich jsou zároveň i bez lepku, což může být výhodou v případě kombinace celiakie a alergie na vaječný bílek.
- BEZ MLÉKA – tady máme asi nejjednodušší prostor pro improvizaci. Místo kravského mléka použijeme obilné mléko, mléko z mandlí, kokosu atd. Ve většině cukroví mléko chybět nebude a postačí, když použijeme obyčejnou vodu.
- BEZ OŘECHŮ – nahradíme je slunečnicovým semínkem, mandlemi. V některých případech postačí i kokos.
- BEZ LEPKU – pšeničnou (žitnou, ječnou) mouku nahradíme bezlepkovou směsí na pečení nebo si vystačíme kombinací mouk z bezlepkových obilovin (např. kukuřičná, pohanková či teffová mouka).
- BEZ ČOKOLÁDY A KAKAA – kakao v receptech nahradíme karobem – někdy je ho dost cítit, nemusíme ho používat ve stejném množství jako kakao, dáme ho spíše méně. Nebo kakao vynecháme a cukroví zatraktivníme přidáním kapky kvalitního esenciálního oleje – například mandarinkového či pomerančového. Můžeme přidat i koření, které máme rádi: perníkovou směs, kardamom, skořici, hřebíček nebo nastrouhaný zázvor.
- BEZ CUKRU – a co teď? Teoreticky bychom mohli z receptu vynechat cukr, ale otázka je, jestli by to někomu v rodině chutnalo. Pokud cukr můžeme, ale chceme omezit jeho množství, stačí, když postupně předepsané dávky snižujeme. Z mých zkušeností mohu říct, že někdy opravdu stačí 1/5−1/4 dávky v původním receptu. V případě, že cukr nesmíme vůbec, pokusit se můžeme o slazení medem, stévií, sladem, sirupem (rýžovým nebo ječným). Výborné je i slazení rozmixovaným sušeným ovocem. Přidaný mák do těsta připravované sladkosti také trochu přisladí.
Asi není potřeba připomínat, že ztuženým tukům i palmovému oleji se vyhněme. Do cukroví použijme raději máslo nebo kvalitní oleje.
Zaručeným receptem, který by mohli všichni členové netypické rodiny uvedené v začátku článku, budou sladkosti z rozmixovaného den předem namočeného sušeného ovoce a umletých oříšků, kokosu nebo máku. Sušené švestky, do kterých schováme ořech a pak je namočíme do čokolády (připravené z kokosového oleje nebo kakaového másla, ze sladu a kakaa), budou chutnat asi všem.
Na závěr bych opět zdůraznila, že není potřeba předbíhat se v tom, kdo má upečeno dřív, nebo kdo má víc druhů cukroví. Důležitá je radost z provoněné kuchyně a ze společného adventního kuchtění.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích