Rychlé rady
Víte, že ...
Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Vánoce bez alergenů
Autor: Mgr. Andrea Dovalová
Vánoce jsou plné dojemných chvil, blízkosti, vůně jehličí, skořice – a cukroví. Každá rodina má několik osvědčených sladkostí, které na vánočním stole chybět prostě nesmí. V dnešní době, kdy má velké procento dětí atopický ekzém a musí dodržovat hypoalergenní dietu, kdy maminku trápí zahlenění a rozhodla se bojovat proti němu bez cukru, tatínek má možná intoleranci laktózy a babička celiakii, náctiletý syn se rozhodl pro laktovegetariánství a dcera pro veganství, se často ptáme: Jaké cukroví připravit na slavnostní dny?

Zdroj: Shutterstock
Pečící maminka z toho všeho může mít stres a není divu – vypadá to, jako by měla vykouzlit sváteční cukroví ze vzduchu! Podívejme se na to prakticky. Výše uvedený typ rodiny asi nebude zrovna standardní. Možná se v rodině vyskytne jedna nebo dvě z uvedených „diagnóz“. A tím můžeme vykročit blíž ke skutečnému vánočnímu naladění – být v pohodě.
Pojďme tedy pěkně po pořádku, jak péct:
- BEZ VEJCE – v některých receptech lze vejce vynechat, při jiných je nahradíme například agarem, chia semínky, lněným semínkem nebo banánem.
Uvádím několik doporučovaných „náhražek“ za jedno vejce:
- 1 lžička lněného semínka + 3 lžičky vody – rozmixovat dohladka,
- 1 lžička chia semínek + 3 dl vody, rozmixovat a nechat 15 minut stát,
- rozmačkaná půlka banánu,
- 3 lžičky arašídového másla,
- 75 ml jablečné šťávy,
- 2 lžičky kukuřičného škrobu + 3 lžičky vody – stačí promíchat, nebo
- 3 lžičky cizrnové mouky a 3 lžičky vody.
Dokonce si ani nemusíme příliš lámat hlavu a můžeme prostě zajít do zdravé výživy a koupit si směs z cizrny, hrachu, anebo jinou náhražku vajec. Mnohé z nich jsou zároveň i bez lepku, což může být výhodou v případě kombinace celiakie a alergie na vaječný bílek.
- BEZ MLÉKA – tady máme asi nejjednodušší prostor pro improvizaci. Místo kravského mléka použijeme obilné mléko, mléko z mandlí, kokosu atd. Ve většině cukroví mléko chybět nebude a postačí, když použijeme obyčejnou vodu.
- BEZ OŘECHŮ – nahradíme je slunečnicovým semínkem, mandlemi. V některých případech postačí i kokos.
- BEZ LEPKU – pšeničnou (žitnou, ječnou) mouku nahradíme bezlepkovou směsí na pečení nebo si vystačíme kombinací mouk z bezlepkových obilovin (např. kukuřičná, pohanková či teffová mouka).
- BEZ ČOKOLÁDY A KAKAA – kakao v receptech nahradíme karobem – někdy je ho dost cítit, nemusíme ho používat ve stejném množství jako kakao, dáme ho spíše méně. Nebo kakao vynecháme a cukroví zatraktivníme přidáním kapky kvalitního esenciálního oleje – například mandarinkového či pomerančového. Můžeme přidat i koření, které máme rádi: perníkovou směs, kardamom, skořici, hřebíček nebo nastrouhaný zázvor.
- BEZ CUKRU – a co teď? Teoreticky bychom mohli z receptu vynechat cukr, ale otázka je, jestli by to někomu v rodině chutnalo. Pokud cukr můžeme, ale chceme omezit jeho množství, stačí, když postupně předepsané dávky snižujeme. Z mých zkušeností mohu říct, že někdy opravdu stačí 1/5−1/4 dávky v původním receptu. V případě, že cukr nesmíme vůbec, pokusit se můžeme o slazení medem, stévií, sladem, sirupem (rýžovým nebo ječným). Výborné je i slazení rozmixovaným sušeným ovocem. Přidaný mák do těsta připravované sladkosti také trochu přisladí.
Asi není potřeba připomínat, že ztuženým tukům i palmovému oleji se vyhněme. Do cukroví použijme raději máslo nebo kvalitní oleje.
Zaručeným receptem, který by mohli všichni členové netypické rodiny uvedené v začátku článku, budou sladkosti z rozmixovaného den předem namočeného sušeného ovoce a umletých oříšků, kokosu nebo máku. Sušené švestky, do kterých schováme ořech a pak je namočíme do čokolády (připravené z kokosového oleje nebo kakaového másla, ze sladu a kakaa), budou chutnat asi všem.
Na závěr bych opět zdůraznila, že není potřeba předbíhat se v tom, kdo má upečeno dřív, nebo kdo má víc druhů cukroví. Důležitá je radost z provoněné kuchyně a ze společného adventního kuchtění.
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích