Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Rakovina z masa? Ne tak rychle!

Autor: Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.

Z dnešních blogů nás zaujal článek PharmDr. Margit Slimákové, která reaguje na vyhlášení WHO ohledně konzumace masa. Prospívá maso – anebo neprospívá? Paní Slimáková ve svém textu rozlišuje, zda konzumujeme maso z velkochovů, anebo upřednostňujeme maso od farmářů. Vyjadřuje se k množství zkonzumovaného masa i podávání uzenin dětem ve školních a předškolních zařízeních...

Ilustrační foto
Zdroj: Freeimages

Jak je možné, že maso, které po tisíciletí naši předci lovili a jedli, je právě obviněno z nejděsivějšího onemocnění současnosti?

Konzumace párků a uzenin může způsobovat rakovinu stejně jako užívání alkoholu nebo cigaret. Tak zní jedno z tvrzení, se kterými se právě setkáváme v českých i světových sdělovacích prostředcích. Jsou problémem uzeniny, nebo maso vůbec? Antropologové se převážně shodují na teorii, že maso bylo po většinu lidské historie pravidelnou součástí jídelníčku; podle jedné z nejrozsáhlejších výživových studií mělo být dokonce stálou součástí stravy těch nejzdravějších národů světa.

Co když je maso v pořádku a problém je jen v nás?

Podle Dr. Westona Price, který na počátku minulého století zrealizoval epidemiologickou studii sledující vliv výživy na zdraví obyvatel z odlehlejších částí světa, byly nejzdravější takové národy, které se živily původní stravou založenou na mase včetně vnitřností a vývarů z kostí, na rybách anebo na čerstvém mléce. Jak je možné, že dnes má konzumace masa, resp. masných výrobků znamenat zvýšení rizika rakoviny? Co jsme s masem provedli?
Typický spotřebitel, typické maso

Nevím o studii, která by prokázala zdravotní riziko konzumace kvalitního bio masa zvířat, která byla krmena kvalitní přirozenou stravou. Studie, které jsou dnes realizovány, sledují typické spotřebitele, kteří konzumují typické maso a masné výrobky. Ty pocházejí ze zvířat z konvenčního chovu se základem stravy v geneticky modifikované sóji s občasným vylepšením antibiotickou anebo dokonce hormonální terapií (v USA v podstatně vyšší míře než v EU).

Nekvalitní krmivo a nadměrné terapie?

Pan ministr Jurečka je první z nejvyšších politiků, kdo řekl, že krmení zvířat rozhoduje o kvalitě jejich produktů, a naznačil, že bio je bezpečnější. Už neřekl, že naprostá většina masa v Česku nedosahuje bio kvality a že zvířata chovaná konvenčně si „dopřávají“ zejména geneticky modifikovanou sóju z Jižní Ameriky, jinými slovy nejedí zdravě.

Maso, které prospívá

Po tisíciletí naši předci lovili a jedli maso, které bylo jen minimálně nebo vůbec tepelně upravené a které nebylo průmyslově zpracované. Živili se masem zvířat, která se pohybovala v přírodě a krmila se stravou, která je jim přirozená.

Maso úplně jiné kvality

Naprostá většina masa a masných výrobků, které jsou dnes běžně dostupné a které konzumujeme, je kvalitativně zcela mimo zdravý rámec. Zvířata v konvenčních chovech jsou běžně vykrmována stravou, která není přirozená a která obsahuje geneticky modifikovanou sóju polévanou potenciálně karcinogenním RoundUpem. Žijí v nezdravých nepřirozených podmínkách, kvůli kterým jsou opakovaně nemocná a vyžadují terapie léčivy. Maso konvenčně chovaných zvířat může obsahovat méně prospěšných živin (např. omega-3 mastných kyselin) a více riskantních reziduí z nezdravé stravy. Celou další kapitolou je potom způsob zpracování masa a jeho další vysoce průmyslové úpravy, jako třeba slepování masa směsí krve a bakterií.

Dopřejme dětem zdravou míru karcinogenu

Zdravou míru karcinogenních potravin pro děti požaduje prezident Asociace školních jídelen Michal Maláta. Podle něj by se měly uzeniny ve zdravé míře v jídelnách zachovat. S tímto doporučením jednoznačně nesouhlasím. Češi se masem přejídají a zdravotní rizika přejídání jsou jasně měřitelná:
„Každý Čech sní průměrně téměř 79 kilogramů masa za rok, což je téměř dvojnásobek průměrné spotřeby ve světě.“
„Výskyt nádoru tlustého střeva a konečníku (kolorektální karcinom, který Světová zdravotnická organizace spojuje s konzumací masa) u nás stoupl v posledních dvaceti letech téměř na trojnásobek. Dnes je druhým nejčastějším zhoubným nádorem v České republice. A v Evropě s tímto onemocněním rovnou vedeme‘.“

Celý článek si můžete přečíst zde: BLOG MARGIT SLIMÁKOVÉ

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.

Autor: Mgr. Margit Slimáková, Ph.D.Specialistka na zdravotní prevenci a výživu

Zdravotní prevenci a výživě se věnuji prakticky celý život. Vystudovala jsem farmacii a výživu, pobývala a pracovala jsem v Německu, Číně, Francii a USA. Ve své práci využívám osvědčené poznatky ze všech oblastí medicíny a kladu velký důraz na zdravotní prevenci. Zabývám se zejména poradenstvím a osvětou. Publikuji knihy a články, přednáším, organizuji semináře a prosazuji zdravou výživu do škol. Máme 3 děti a naše rodina žije v Praze.

Můj blog: http://www.margit.cz/

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 19.6.2019 07:43

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze