Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Kysané zelí

Autor: PharmDr. Jana Strieglerová

Kysané zelí je známé svým vysokým obsahem vitamínu C a blahodárnými účinky na střevní mikroflóru. Bakterie mléčného kvašení příznivě působí na střevní sliznici a podporují růst přirozených střevních bakterií, které jsou základem imunity.

Ilustrační foto
Zdroj: PharmDr. Jana Strieglerová

Zimní období je doba, kdy je čerstvého ovoce a zeleniny nedostatek. V dnešní době, kdy máme všeho nadbytek, to zní zvláštně, ale naše babičky si nevozili ovoce ze Španělska nebo z Afriky. Docela dobře si vystačili sami se svými zásobami, o kterých věděli, jak je dobře zpracovat a uskladnit. Kysané zelí děláme u nás doma každý podzim a protože nemáme ani domeček ani studený sklep, naučila jsem se dělat zelí v bytě a v něm ho i uchovávat.

Postup je velmi jednoduchý. Potřebujeme 1 hlávku zelí, 4 větší mrkve a 2 velké cibule. Zelí a cibuli nakrájíme, mrkev nahrubo postrouháme. Posypeme kmínem a solí a důkladně promícháme. Jak začne pouštět šťáva, pěchujeme do sklenic (já používám 3 litrové sklenice). Napěchované zelí je třeba zatížit další sklenicí s vodou nebo zavařeninou a na spodek dát talíř na vytékající šťávu. Za pokojové teploty necháme kysat asi 1 týden a pak uskladníme v lednici, kde vydrží celou zimu.

Na začátku zimy máme téměř celou lednici plnou sklenic se zelím. Letos jsem zkoušela i variantu s červenou řepou a dýní hokaido, které jsem nahrubo nastrouhala a přidala k původnímu receptu.

Optimální dávka kysaného zelí na dospělého je 1-2 polévkové lžíce ke každému hlavnímu jídlu. Dětem dávám trochu méně. Zelí je lepší jíst pravidelně (denně), než si dát jednou za čas půl sklenice naráz. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

PharmDr. Jana Strieglerová

Autor: PharmDr. Jana StrieglerováFarmaceutka, homeopatka, výživová poradkyně

Od dětství jsem tíhla k přírodě. Jako studentka střední zdravotnické školy jsem si v nemocnici často kladla otázku, jak je možné, že někteří lidé jsou nemocní a jiní zase zdraví. Brzy jsem si uvědomila, že každý je za svůj život a své zdraví zodpovědný. Že jsme prostě takoví, jaký život žijeme, jak jíme, myslíme, jak se hýbeme. Později, jako studentka farmaceutické fakulty jsem dospěla k názoru, že nechci jít cestou chemie a synteticky vyráběných látek. Jsem tedy na cestě přírodního způsobu života, zdravého stravování a přírodní léčby a velmi vděčím náhodě, která mě přivedla k homeopatii. Díky homeopatii je život můj i mojí rodiny mnohem pestřejší, protože když jsme zdraví, můžeme si ho daleko více užívat. Touha po rozšiřování si obzorů přírodní léčby mě dovedla ke studiu výživy. Ráda své zkušenosti s homeopatií předávám dál a homeopatika používám v lékárně i ve své praxi výživového poradce.

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 17.10.2019 22:22

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze