Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Nejlepší je naše doma vařená kaše!

Autor: PharmDr. Jana Strieglerová

Jako malou holku mě vždy fascinovaly mlýny. Nevím proč, v naší rodině nikdy žádný mlynář a ni mlýn nebyl. Ale moje babička má na dvoře sýpku, která byla zdrojem radosti v mém dětství a dobrodružných výprav do útrob této pro mě fascinující stavby.

Ilustrační foto
Zdroj: PharmDr. Jana Strieglerová

Před několika lety jsem zjistila, že existují domácí mlýnky na obilí a hned jsem po nich začala pátrat. Zjistila jsem, že jsou elektrické a ruční. K mému zklamání byly finančně nákladné. Ale tím má touha po mlýnku neochabla. Začala jsem spřádat plány, jak to udělat abychom mohli doma takový mlýnek mít. Děti byly malé a tak bylo samozřejmé, že budeme vařit kaše. Začala jsem kupovat instantní. Kupovala jsem z mého pohledu ty nejlepší, neochucené, bez jakýchkoliv přidaných látek, ale pořád to nebylo ono. Děti ji sice docela dobře jedly, ale ani mě ani mého muže dojídání kaší po dětech nijak nebralo. Po nějaké době jsme se s mýma kamarádkama domluvily a pozvaly si na celý den Lenku Žák, kterou znáte jako "Biolenku". Lenka přivezla mlýnek na obilí a vločkovač. Celý den jsme strávily v kuchyni, vařily, pekly a bylo rozhodnuto. Mlýnek musíme mít taky! Hned druhý den jsme si ho s kamarádkama objedlaly a od té doby uplynuly 2 roky a mlýnek u nás vesele mele každý den.

Moje rodina kaše miluje, vařím je každé ráno a jí je opravdu všichni. Jako surovinu nejčastěji používám jáhly, špaldu, pohanku, rýži natural, kamut a oves. Někdy vařím jen z jedné obilniny, jindy je kombinuji dohromady (naše oblíbená je špaldovo-pohanková kaše).

Jak příprava kaše vypadá?

Ráno namelu 1-2 hrsti obilniny na mouku. Mouku smíchám s vodou (někdy s obilným mlékem) a metličkou ručně vyšlehám, aby tam nebyly hrudky. Dám na plotnu a za stálého míchání přivedu k varu. Příprava zabere max. 10 minut. Pokud vařím kaši z vloček (mlýnek skvěle namele drobounké ovesné vločky, ale někdy používám i vločky kupované), nechám vločky přes noc namočené ve vodě, aby zfermentovaly. Tím se stanou lépe stravitelné a nevážou při trávení ve střevě tolik vody.

Do uvařené kaše si už každý podle své chuti dává oříšky, semínka, med, domácí marmeládu, povidla, sušené ovoce, mák, kakao. Každý má rád něco jiného. Perfektní na tom je, že co si děti nachystají na talíř, to také sní. Já jsem ráda, že naši kluci mají kvalitní start do nového dne, nebudou mít brzo hlad a mají vyváženou a bohatou snídani.

Když se chystáme někam na víkend nebo na dovolenou, namelu si mouku dopředu a vaříme vesele kaše i na dovolené. Dokonce k tomu není potřeba ani kuchyň. Taková kaše uvařená v kotlíku na ohni je neskutečně dobrá.

Pokud chci připravit opravdovou delikatesu, připravím domácí mandlové mléko. Ve vodě pomelu asi hrst čerstvě oloupaných mandlí a dám do mixéru. Výsledkam je lahodné bílé mlíčko, které se dá pít jen tak nebo použít do buchet, dezertů nebo do kaše.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

PharmDr. Jana Strieglerová

Autor: PharmDr. Jana StrieglerováFarmaceutka, homeopatka, výživová poradkyně

Od dětství jsem tíhla k přírodě. Jako studentka střední zdravotnické školy jsem si v nemocnici často kladla otázku, jak je možné, že někteří lidé jsou nemocní a jiní zase zdraví. Brzy jsem si uvědomila, že každý je za svůj život a své zdraví zodpovědný. Že jsme prostě takoví, jaký život žijeme, jak jíme, myslíme, jak se hýbeme. Později, jako studentka farmaceutické fakulty jsem dospěla k názoru, že nechci jít cestou chemie a synteticky vyráběných látek. Jsem tedy na cestě přírodního způsobu života, zdravého stravování a přírodní léčby a velmi vděčím náhodě, která mě přivedla k homeopatii. Díky homeopatii je život můj i mojí rodiny mnohem pestřejší, protože když jsme zdraví, můžeme si ho daleko více užívat. Touha po rozšiřování si obzorů přírodní léčby mě dovedla ke studiu výživy. Ráda své zkušenosti s homeopatií předávám dál a homeopatika používám v lékárně i ve své praxi výživového poradce.

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 28.5.2020 05:18

COPYRIGHT © 2010 - 2020 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze