Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Když mě maminka pozve na snídani

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Je pátek ráno… Mám ráda páteční rána, nejen proto, že pátek je předzvěstí víkendu, ale i proto, že mě čeká snídaně u rodičů. Mám to štěstí, že si některé dny můžu práci organizovat sama a tak se páteční snídaně u rodičů staly skoro pravidlem.

Ilustrační foto
Zdroj: Ludmila Pszczolková

Proč jsem se ale rozhodla o nich psát? Možná proto, abych velmi jednoduše ukázala, jak se programy z rodiny přenášejí na děti a pak dál.

Náš vztah k jídlu a potravinám si neseme z původní rodiny. Pokud jsme jako děti snídali párek s hořčicí, bude pro nás přirozené stejnou snídani nabízet i svým dětem. Není úplně jednoduché takové zvyky změnit. Naštěstí je čím dále více osvícených maminek, které si uvědomují, že zdravá výživa má pro zdraví jejich dětí obrovský význam a tak jdou do boje s rodinou, babičkami i okolím.

Já jsem se svými rodiči v tomto směru nikdy bojovat nemusela a když se podíváte na fotku naší společné snídaně, uvidíte, proč. Jáhlová nebo pohanková kaše ochucená orestovanou cibulkou s trochou česneku, v troubě pečená dýně, na páře vařená brokolice a k tomu salát z červené řepy nebo „karpáčo“ z červené řepy. A jako dezert pečené jablko s mandlemi.

Jáhlová kaše

Kaši maminka vaří tak, že si nejprve dobře propláchnuté jáhly nasucho opraží na pánvi, aby se úplně vysušily a začaly na pánvi poskakovat. Pak je z pánve dá pryč, na pánev nalije trošku olivového oleje a velmi krátce na něm orestuje nadrobno nakrájenou cibulku (zdraví prospěšné sulfidy – působí proti rakovině, proti zánětům aj. – se nejvíce uvolňují po nakrájení a až po 10 minutách, proto je lepší cibuli nakrájet a nechat chvíli stát). Na orestovanou cibulku vrátí opražené jáhly a teprve pak vše zalije vodou, velmi mírně osolí a vaří doměkka. Jáhly jsou báječnou bezlepkovou obilovinou, naši předkové ji znali už 3 tisíce let před naším letopočtem. Obsahují železo, hořčík, křemík, vitaminy B, cennou rozpustnou vlákninu i kvalitní mastné kyseliny. Jsou lehce stravitelné, výživné, málokdy alergizují, podporují pozitivní myšlení, jsou vhodné při vyčerpání, posilují slinivku a žaludek, potlačují bakteriální dysmikrobii na sliznicích a jsou zásadité!

Často se setkávám s tím, že jáhly lidem nechutnají. Ne každý je umí dobře uvařit a také se stává, že jsou špatným skladováním zhořklé. Pokud takovou zkušenost máte, nezatracujte jáhly a dejte jim ještě šanci. Můžete je připravovat na slano, ale i na sladko třeba s medem a předem namočenými sušenými švestkami.

Carpaccio („karpáčo“) z červené řepy

Je jednoduchý, ale opravdu úžasný způsob úpravy řepy. Přesvědčila nejednoho odpůrce řepy, který si pamatoval jen sladkokyselé červené čtverečky ze školní jídelny. Je to velká škoda, protože červená řepa je velmi zdravou a téměř vždy dostupnou zeleninou. Bulva se omyje, neloupe ani nekrájí, zakápne olejem a zabalí do alobalu nebo pečícího papíru a dá upéct do trouby alespoň na 40 minut (já často, když pomalu peču maso, přidám na další rošt řepu a nechám ji tam třeba i 2 hodiny – to ale peču maso na 90-110 st.). Po upečení (můžete do řepy zkusit píchnout jehlou) se oloupe (jde to velmi snadno) a nakrájí na tenké plátky. Při servírování se může pokapat olejem nebo balzamikem. Podobně jako řepu lze péct i dýni, malé odrůdy jako např. máslová nebo muškátová se nemusí ani loupat, můžete je jen očistit, nakrájet na klínky a péct na pečícím papíře, stačí 15-20 minut.

Jablko patří k ovoci, které často alergizuje (zejména na jaře, protože má zkříženou alergii s pylem břízy – struktura jejich bílkoviny je podobná a tak se alergie na břízu zesiluje; vynecháním jablka, ale i brambor a mrkve, se alergické projevy výrazně zlepší). Proto ho všem, které na jaře trápí alergie, nedoporučuji. Po odkvetení břízy se ale k jablkům můžete vrátit, případně zkusit formu pečenou. Pečením se totiž bílkovina, která alergii způsobuje, mění a tak ji lépe snášíme. Proto malým dětem doporučuji vždy začínat ovocem dušeným, ale určitě ne na jaře. Nejraději začínám zeleninou – zelené fazolky, cuketa, dýně.

Připouštím, že taková snídaně nebude hotová za 10 minut, ale na druhou stranu si takovou dobrotu můžete dát třeba o víkendu nebo si alespoň zeleninu předpřipravit a pak jen uvařit kaši. Pokud snídá vaše rodina jinak, nebude jednoduché to změnit. Nejhorší je, když mají partneři rozdílné názory a v lepším případě je jeden z nich ignoruje, v horším je proti nim. Základem je nebojovat a nezlobit se, ale svým příkladem nalákat ostatní. Děti jsou jako opičky. Vždy opakují to, co děláme my, i když se nám to někdy nelíbí…

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 6.4.2020 06:51

COPYRIGHT © 2010 - 2020 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze