Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Dieta dr. Johanny Budwig - lněný olej, zázračná moc přírody

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Jsem si jista tím, že se už každý z vás setkal s nějakým zaručeným prostředkem pro podporu imunity, na detoxikaci, omlazení, podporu ledvin či jater. Já se s nimi potkávám poměrně často a vždy mě překvapí, jak jsou lidé důvěřiví a jak lehce se nechávají ovlivnit reklamou. Někdy je to stojí jen peníze, někdy bohužel i zdraví. Stále hledáme novější a modernější metody, jak si zlepšit zdraví. Je to pochopitelné, doba jde dopředu neuvěřitelně rychle stejně jako lékařské výzkumy a my máme pocit, že to nové bude určitě lepší a účinnější...

Ilustrační foto
Zdroj: Lucie Nestrašilová

A přesto je tu něco, co je účinné, jednoduché, co známe poměrně dlouho a co nestojí tisíce korun – lněný olej. Jsou lidé, kteří o lněném oleji vědí, ale těch není mnoho. A právě proto jsem se rozhodla vám příběh lněného oleje přiblížit.

Lněný olej vzniká mechanickým lisováním lněných semínek. Pro lidské zdraví je nesmírně prospěšný, protože obsahuje cenné nenasycené mastné kyseliny řady omega 3, které pomáhají při problémech s cholesterolem, cukrovkou, arytmiemi, artritidou, působí protizánětlivě, zlepšují různé funkce centrálního nervového systému – paměť, vybavování (jsou i prevencí Alzheimerovy choroby), zlepšují proces učení, soustředění, pozornost. To jsou závěry studií posledních 10 let.

Účinky lněného oleje jsou ale známé daleko déle, a to díky Dr. Johanně Budwig, která pomocí režimových opatření a lněného oleje velmi úspěšně léčila závažně nemocné pacienty, kterým zbývalo pár týdnů života. Ve své knize „Lněný olej - účinná pomoc proti arterioskleróze, infarktu a rakovině“ píše: „Často si beru z nemocnice onkologické pacienty v takovém stavu, kdy jim lékaři předpovídají pouze několik dnů života, někdy i jen několik hodin. Výsledky bývají i tady velmi dobré. Ze všeho nejdříve mi tito pacienti a jejich rodiny hlásí, že se jim znovu zaktivovaly základní funkce těla. V nemocnici už nemohli močit a střeva nepřinutili k pohybu. Trpěli suchým kašlem bez hlenů a vše měli jakoby zablokované. Velmi je povzbudí, když se tyto symptomy najednou zlepší a oni se hned začnou cítit lépe.“

Dieta dr. Budwig (sama píše, že její doporučení nejsou žádným samostatným dietním programem, ale léčebnou kúrou) je založena na spojení kvalitního lněného oleje s tvarohem, který lze připravit naslano i nasladko: 2-5 polévkových lžic lněného oleje se důkladně promixuje s tučným tvarohem (nejlépe v bio kvalitě a alespoň s 10% tuku) v poměru 1:1-3 (tzn. např. 3 lžíce oleje smícháme s 3-9 lžícemi tvarohu), až bude směs opravdu krémovitá a hladká. Já sama, když jsem si takovou snídani dělala, jsem zpočátku poctivě mixovala ponorným mixerem a musím uznat, že výsledek byl chutný, i když samotný lněný olej moc dobrý není (dávejte si velký pozor, aby byl olej čerstvý, kupujte ho v prodejnách, kde ho uchovávají v chladu a temnu). Když jsem ale zkusila olej s tvarohem jen tak promíchat, moc mi to nechutnalo.

Do umíchané směsi přidejte buď sladké ovoce (maliny, borůvky, banány, atp.), ovocnou šťávu nebo med. Dr. Budwig přidávala 1 dl šampaňského (výborný nosič pro omega 3 mastné kyseliny). K tomu já jsem se bohužel po ránu neodvážila.

Ti, kteří mají rádi slané snídaně, mohou k tvarohu přidat cibulku, trochu drceného česneku, koření (zázvor, kurkuma, italské bylinky, ad.), sůl, trochu zeleniny (mrkev, zelená cibulka). Do hotové pomazánky (sladké i slané varianty) vždy přidejte cca 1 lžíci čerstvě mletých lněných semínek (během 10-15 minut po namletí se zničí kvalitní mastné kyseliny a budou dokonce škodlivé, proto si semínko namelte doma!)

Takovou tvarohovou pomazánku můžete jíst několikrát denně, ale pro „nastartování“ stačí alespoň ráno.

Zajímá vás, jak a kdy vznikla taková „dieta“?

Dr. Johanna Budwig byla německá fyzička, farmakoložka, biochemička. Narodila se v roce 1908, dožila se 95 let a i na samém konci života se věnovala vědecké práci a výzkumu (kniha „Rakovina - Problém a řešení“ vyšla v roce 1999, kdy bylo autorce 91 let). Aktivní vědecká práce Dr. Budwig ale začala daleko dříve, už na konci 50. let, kdy se o tucích, jejich složení a funkcích v organizmu vědělo opravdu málo.

Co přimělo Dr. Budwig k tomu, aby se začala tuky zabývat?

Byly to například pozorovací studie srdečního infarktu, kdy tehdy nebyla zjištěna žádná anatomická anomálie - kromě pevného tuku, který obklopoval srdeční sval a omezoval jeho činnost (srdeční sval za normálních podmínek žádný tuk neobsahuje). U revmatických chorob tehdy existoval pouze jediný faktor, který odlišoval nemocné svaly od zdravých. Tím byl izolovaný tuk. Podle tehdejších výzkumů se rakovinné buňky lišily od zdravých přítomností jedné jediné látky - izolovaného tuku. Zjistilo se, že mezi smrtelnými chorobami a metabolizmem tuků je překvapivě velká souvislost. Jedna z publikací tehdejšího oficiálního výzkumu rakoviny, kniha nositele Nobelovy ceny H. V. Eulera ze Stockholmu uvedla, že kdyby zredukovali celé to množství nejrůznějších druhů rakoviny na společného jmenovatele, potom by to byla neschopnost organizmu asimilovat tuk.

Dr. Budwig píše: „Když živá tkáň nějaké tuky odmítne, tělo je „vyizoluje“ (to je ten problém) a uloží do míst, kde se tuky normálně nevyskytují.“ Tuky se tak dostaly do centra pozornosti.

Jak je možné, že napomáhají tvorbě nádorů, ale mohou je i rozpouštět? Jak to, že tuky způsobují srdeční infarkt, ale také mu zabraňují?

Odpovědí jsou přírodní, vysoce nenasycené tuky bohaté na elektrony. Každý tuk obsahuje různé mastné kyseliny, liší se svou strukturou, která pak určuje jejich vlastnosti. Mastné kyseliny se dělí na nasycené a nenasycené, ty nenasycené pak dále na mono a polynenasycené mastné kyseliny. Molekuly nenasycených mastných kyselin obsahují volné vazby a na nich tzv. „volné elektrony“. Dr. Budwig přišla na to, že právě tyto volné elektrony jsou schopné přijímat fotony ze slunečního světla – vlastně tak vnášejí světlo do buněk – a jsou nezbytné pro udržení všech druhů fyziologických funkcí.

Vysoce nenasycené mastné kyseliny mají rozhodující význam při dýchání. Bez nich nepracují dýchací enzymy a člověk se dusí, i když třeba v nemocnici dostává kyslík. Nenasycené mastné kyseliny představují také základní materiál pro tvorbu a funkci buněčných membrán, jsou nepostradatelné pro transportní mechanismy a funkci mnohých enzymatických systémů.

Použít umí tělo ale jen ty molekuly mastných kyselin, které jsou na povrchu aktivní (což se děje jen díky volných elektronům) a které jsou rozpustné ve vodě. Z fyziky základní školy ale víme, že tuk a voda se spolu neslučují. Dr. Budwig ale zjistila, že některé bílkoviny mají lipotropní účinky - umožňují, aby tělo tuk opět zmobilizovalo, zaktivovalo a učinilo ho tak ve vodě rozpustnějším. A takové bílkovinné vazby objevila v tvarohu nebo ořechách.

Naše tělo si některé nenasycené mastné kyseliny neumí vyrobit (proto jim říkáme esenciální) a tak musíme zajistit jejich přísun ve stravě. Hlavním zdrojem esenciálních nenasycených mastných kyselin je rybí tuk, lněný, konopný olej, vyskytují se také v olejích ze semen černého rybízu, vlašského ořechu, kaštanu, čekanky a sóji.

Dr. Budwig se rozhodla pracovat se lněným olejem a zjistila, že smíchá-li dohromady tvaroh a lněný olej, bude takový tuk rozpustný ve vodě. Člověk se bez nenasycených tuků nedokáže obejít, protože ovlivňují celou řadu životních funkcí těla. Dr. Budwig doporučuje konzumovat oleje a bílkoviny, které se vyskytují v obyčejných potravinách - za nejúčinnější považuje olej ze lněných semínek.

V tom je tedy ukryt úspěch Dr. Budwig při léčbě závažných onemocnění. Některé články uvádějí, že úspěšnost její metody u léčby rakoviny dosahovala až 90% ...

Kromě tohoto doporučení přidávala ještě několik rad i několik zákazů:

  • dávat si pozor na potraviny, ve kterých se nasycené tuky, často skryté, nacházejí - pečivo, zákusky a sušenky, salámy, uzeniny
  • vyvarovat se všem průmyslově ztuženým tukům (margaríny, čokolády, oplatky…)
  • vyloučit všechny konzervanty v potravinách, protože zabraňují oxidaci a většinu lze označit za dýchací jedy, neboť blokují spalování tuku - jeho interakci s kyslíkem
  • pít čistou vodu, pokud je to možné, neslazené zelené nebo bylinné čaje, případně slazené medem
  • vyhnout se lidem vytvářejícím stres a stresovým situacím
  • udělat si čas na relaxaci
  • pobývat na slunci, dopoledne nebo odpoledne, vyhnout se spálení, ale i nadužívání opalovacích krémů
  • varovala před potravinovými doplňky, i když je nezakazovala
  • upozorňovala na to, že lněný olej mírně ředí krev, proto je vhodné u lidí, kteří užívají léky na ředění krve srážlivost kontrolovat a poradit se s lékařem, který o lněném oleji něco ví…

Člověk nemusí onemocnět rakovinou, aby se rozhodl změnit svůj jídelníček a přístup k výběru potravin. Nejde o to, si něco zakazovat či odpírat, jde o to uznat, co je pro nás optimální a jaké potraviny jsou naopak neužitečné nebo přímo jedovaté. 

Rozhodnout se, co budeme jíst a co ne, se nakonec musíme každý sám.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.4.2019 11:01

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze