Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Svet Homeopatie na sociálních sítích

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Odvaha a síla v bordó hábitu

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Myslím, že generace "Husákových dětí" a snad i několik dalších má minimálně jednu společnou vzpomínku na školku: miska červené řepy jako příloha k obědu. Pro někoho to byla možná pomsta tet kuchařek a pro ty, kteří dojídali misky červené řepy po kamarádech, zase odměna. Pak následovalo chlubení se: Dívej, jak mám červenou pusu, já jsem jedl krev! - nebo méně morbidní, po namočení prstu do mističky: Au, já jsem se řízla!

Ilustrační foto

Jak to vlastně s tou řepou je?

Jejím předkem je planá řepa pocházející z východního Středomoří, Přední a Střední Asie. V těchto oblastech je asi nejvíc oblíbená i nejčastěji konzumována. Co je velmi důležité pro začínající zahrádkáře - je nenáročná na půdu, vodu i péči. Stačí do země nasypat semínka – v dostatečné vzdálenosti – a pak jen čekat, až půjdeme s dědečkem, babičkou, pejskem a kočičkou tahat řepu.

Červená řepa obsahuje jod, zinek, měď a vitamín E. Také křemík, který dodá cévám pružnost, hořčík a draslík, kteří zabraňují překyselení a snižují hladinu kyseliny močové v krvi. Vitamín C - podpoří imunitu. Významný je i obsah vitamínu B a kyseliny listové. Množství vlákniny, obsažené v řepě, usnadňuje vyprazdňování, proto se její pravidelná konzumace doporučuje při potížích s hemoroidy. A nejenom to, právě vláknina a zároveň nízký podíl tuků a kalorií je pomocníkem i pro zachování štíhlé linie. Pokud červenou řepu budeme servírovat často, můžeme předejít i tvorbě křečových žil a bolestem z nich pramenících. Známé je i doporučení konzumovat červenou řepu při anémii. Zkuste si v případě onemocnění dýchacích cest častěji připravit červenou řepu - mělo by se vám ulevit dřív.

Jaké další nemoci pomáhá léčit?
- Lidoví léčitelé ji doporučují při poruchách krevního tlaku.
- Zmírňuje projevy revmatických onemocnění i aterosklerózy.
- Povzbuzuje činnost žaludku, střev, jater a žlučníku.
- Posiluje imunitu.
- Podle některých zdrojů je i výborným prostředkem při léčbě rakoviny - obsahuje totiž antioxidant betanin.
- Babičky a dědečkové pozor! Červená řepa pomáhá léčit stařeckou demenci i předcházet Alzheimerově chorobě.
- Zpevní vazivo, pokožku, cévy i kosti.
- Detoxikuje střeva, odstraňuje toxiny i z mozku.
- Regeneruje buněčná jádra a podporuje růst buněk (obsahuje "zázračnou" kombinaci křemíku a kyseliny listové).
- Odvodňuje a odkyseluje.
- Dodá vlasům lesk a nehtům pevnost (díky obsahu jodu, zinku a mědi).
- Důležité pro dámy: Omlazuje celý organismus! (účinek vitamínu E)

PODPORUJE OPTIMISMUS A DOBROU NÁLADU - to je pro zdraví velká devíza.

Všeho s mírou

Pokud si plánujete nasadit "červenou dietu" s vyšší konzumací červené řepy, volte raději zlatou střední cestu. Mohlo by se vám stát, že si připravíte dny s trávicími potížemi, křečemi v žaludku, nevolností a závratěmi! Doporučuje se pít maximálně 100 ml šťávy (případně doplnit jablečnou, nebo mrkvovou šťávou).
Konzumaci červené řepy, hlavně v její syrové podobě, by měli omezit lidé trpící diabetem a ledvinovými kameny.

Jak červenou řepu používat?

Obecně se doporučuje konzumace syrové červené řepy - pro zachování všech důležitých látek v ní obsažených.

  • Salát: 1 větší červená řepa, miska kysaného zelí, pórek a vařená nebo naklíčená čočka. Červenou řepu oloupeme, nahrubo nastrouháme, přidáme na kroužky nakrájený pórek, zelí a čočku. Podáváme jako přílohu například k pečeným bramborám.
  • Salát: 2 mladé listy červené řepy přidejte k ledovému salátu, smíchejte s nastrouhanou červenou řepou, zalijte umeoctem a vodou.
  • Červené rizoto: 1 červená cibule, několik stroužků česneku, 1 větší červená řepa, 1 petržel, hrst kukuřice, kousek červené papriky, vařená rýže (jasmínová nebo natural), olej, sůl, fenykl a jiné oblíbené koření. Na oleji osmažíme cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou (anebo na tenké plátky nakrájenou) červenou řepu, petržel, kukuřici, na malé kostky nakrájenou papriku a česnek nakrájený na plátky. Osolíme, okořeníme a mícháme, až je zelenina "křupavá". Přidáme rýži, zamícháme a podáváme.
  • Červený "špenát": Špenát je u nás hodně oblíbené jídlo, zkusili jsme jeho řepovou verzi:1 větší červená řepa, pórek, 1 mrkev, kukuřičná mouka, ovesná smetana (nebo smetana na vaření), česnek, sůl, pepř, olej, sójová omáčka Shoyu, umeocet. Na oleji osmažíme pórek, prolisovaný česnek, přidáme řepu a mrkev, osolíme, okořeníme a trochu podlijeme vodou. Když zelenina změkne, přidáme kukuřičnou mouku smíchanou se smetanou, zamícháme, povaříme, dochutíme sójovou omáčkou Shoyu a umeoctem a odstavíme. Podáváme s rýží basmati a vařeným vajíčkem.
  • Pečená červená řepa: Umytou neoloupanou červenou řepu zabalíme do alobalu a pečeme do té doby, dokud nezměkne (někdy to trvá i hodinu a půl). Poté řepu oloupeme, zakápneme olivovým olejem, posypeme solí a kořením a podáváme jako přílohu k hlavnímu jídlu.
  • Holčičí pomazánka i pro kluky: Tato pomazánka je díky barvě červené řepy v závěru růžová, ale skvěle si na ní pochutnali i naši chlapi! 1 menší upečená červená řepa, 4 stroužky pečeného česneku, kyselá okurka nebo nakrájené kysané zelí, 100 g čočkové majonézy (k dostání ve zdravých výživách), 1 čajová lžička hořčice, mletý pepř a sůl. Červenou řepu oloupeme, najemno nastrouháme, okurku nastrouháme nahrubo, pečený česnek oloupeme a vidličkou roztlačíme, přidáme ostatní ingredience. Smícháme a můžeme mazat na křupavé tousty. Našim dětem chutnala pomazánka na čerstvém kváskovém chlebu, ozdobeném mrkví, okurkou a plátkem rajčátka.
  • Červené pickles: Pokud doma připravujte kvašenou zeleninu, k zelí a cibuli přidejte i trochu nastrouhané červené řepy. Pickles bude chutnat jinak. Nedávejte jí ale moc, protože pak pickles trochu "slizovatí" a chutnají poněkud "divoce".

TIP: Pokud chcete oživit dezert připravovaný stále stejným postupem – například hrníčkovou buchtu, muffiny nebo bábovku – přidejte do těsta trochu najemno nastrouhané červené řepy.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 27.9.2021 22:13

COPYRIGHT © 2010 - 2021 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze