Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Pro hříbátka i lidská děťátka

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

V dětství jsem byla přesvědčena, že OVES je jídlo jenom pro koně. Pamatuji si své první setkání s ovesnými vločkami – byla to mazlavá hnusná hmota v rajské polévce ve školní jídelně...

Ilustrační foto
Zdroj: Lucie Nestrašilová

A pak, když jsem si jako šestnáctiletá slečna uvědomila, že bych se měla stravovat zdravěji, mi můj bratr poradil, že zdravé jsou ovesné vločky s mlékem. Nevím, jak se to stalo, ale vločky jsme doma měli a tak jsem si zdravou svačinku mohla připravit hned. Vločky jsem zalila studeným mlékem (i přesto, že mi z mléka bývalo od dětství špatně), ochutnala jsem a… Moje reakce byla, že TOTO do pusy víc nedám!!! Naštěstí (v tomto případě) vytrvalost nepatří právě k mým vlastnostem a ovesné vločky jsou mým společníkem již několik let:-)

Proč oves konzumovat?

  • Ve Starém Římě by nám vojáci řekli, že konzumace ovsa nás změní v chrabré a statečné bojovníky.
  • Lékař Lonicerus tvrdil, že oves je ušlechtilým lékem pro každodenní stolici.
  • Oves je výbornou posilující potravinou pro nemocné, rekonvalescenty, protože doplní vitamíny, minerály, antioxidanty...
  • Oves by měli pravidelně konzumovat lidé trpící nemocemi ledvin, poruchami trávení, cukrovkou.
  • Je přínosný pro sportovce, děti i seniory.
  • Ovesné vločky jsou bohaté na vitamíny skupiny B, které příznivě ovlivňují nervový systém a jsou důležité pro ty, kdo mají přetíženou psychiku.
  • Vitamín E, který je v ovsi přítomný, pomáhá léčit záněty, mírní únavu a křeče.
  • Oves dále obsahuje hořčík – pomáhá lépe zvládat stres, draslík – podporuje činnost mozku, snižuje krevní tlak a pomáhá při léčbě alergií, vápník a fosfor – zpevňují kosti a zuby, železo – podporuje tvorbu hemoglobínu, mírní pocity únavy, zvyšuje imunitu.
  • Ženy v menopauze potěší obsah fytoestrogenů, díky kterým se snadněji zbaví návalů.
  • Zevně se oves používá v kosmetice – koupel v ovesném odvaru léči zánětlivé onemocnění kůže. Dokonce si můžeme smíchat přírodní peeling – z ovesných otrub a jogurtu (zakysané smetany).
  • Bylinkáři radí při průjmu, bolestech břicha i pálení žáhy použít ovesný odvar.

Zkušenosti od nás:

  1. Náš nejstarší syn Jergušek měl jako batole hodně ošklivý ekzém. Koupele z lékárny předepsané kožním lékařem nepomáhaly. Měl moc rád koupání v ovesném „mléce“. Jak jsme „koupací mléko“ připravili? Ponožku jsem naplnila ovesnými vločkami, vrch jsem zavázala na uzlík a vložila ji do vaničky s vodou. Mačkala jsem ji, aby se z ovsa vyplavil „sliz“ a „mléko“. Jergi si ve vaně s ponožkou moc rád hrál a ždímal ji. Koupel mu pomáhala zklidňovat podrážděná místa postižená ekzémem. (Někdy jsem ponožku převázala provázkem ještě na dvou místech a koupali jsme „sněhuláčka“).
  2. Ovesné vločky využíváme ke snídani, když je potřeba připravit rychlé teplé jídlo. Máme rádi jemné vločky zalité vařící vodou a rýžovým mlékem ochucené skořicí. Na talíři posypeme ořechy, do středu dáme lžičku tahini a „počmáráme“ melasou.
  3. Ovesné vločky se osvěčily i před cestováním, když vím, že nebudu mít přístup k nějakému „normálnímu“ jídlu. Do zavařovací skleničky nasypu ovesné vločky, nakrájím ovoce, přidám oříšky, hrozinky, skořici, jogurt a pevně uzavřu. Je to nejlepší svačinka, hlavně když spěchám, protože při běhu se ingredience krásně smíchají:-)
  4. Ovsáky se nám osvědčily jako skvělý podpůrný prostředek po nemoci. Děti naši ozdravnou polévku nazvaly „teplotová polévka“: Do hrnce s vařící vodou vložíme 1 celou cibuli, 4 mrkve a 1 petržel - rozkrojené po délce a pak na půlky, kus celeru, 3 stroužky česneku, zelný list nebo kousek kapusty, kousky květáku, několik kuliček celého pepře, kousek zázvoru, nové koření, bobkový list, kurkumu a sůl. Vaříme pomalu na mírném plameni. Před dovařením přisypeme ovesné vločky a přidáme olivový olej. Necháme přejít varem a podáváme. Na talíři můžeme posypat petrželovou natí.
  • TIP: Oves obsahuje v syrovém stavu kyselinu šťavelovou, která vytváří v těle spolu s vápníkem nerozpustné látky, které se mohou usazovat v kloubech. Dobrou zprávou je, že vařením se obsah kyseliny šťavelové výrazně snižuje.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.10.2019 02:53

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze