Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Zásady zdravého hubnutí IV. díl - Překyselení

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Problém překyselení je jedním z nejčastějších dotazů v nutriční poradně. Překyselení organismu nevzniká ze dne na den. Je to dlouhodobý proces, který nebolí.

Ilustrační foto
Zdroj: freeimages

Tělo velmi pomalu vyčerpává své rezervy právě na to, aby neutralizovalo kyselé metabolity vznikající při trávení některých potravin, zejména bílkovin. Vysoký denní příjem bílkovin považuji za jednu z největších chyb ve stravování, bohužel na rozdíl od většiny. Mnoho lékařů i nutričních specialistů totiž stále doporučuje to samé, co před 50 lety, kdy byly za plnohodnotné bílkoviny považovány jen bílkoviny z mléka, masa a vajec a platilo heslo „čím více, tím lépe“. Tento fakt je už překonán. Světová zdravotnická organizace uznala, že rostlinná bílkovina je stejně kvalitní jako ta živočišná, ale v názorech na potřebu bílkovin a na jejich skladbu se u nás nic nezměnilo.

Základem odkyselení je omezení příjmu bílkovin a striktní omezení cukru a bílé mouky.

Můžete si koupit indikační papírky na měření pH moči. Je to velmi přesná metoda, jak zjistit, zda váš metabolismus funguje správně (doporučuji pH papírky firmy Just, mají velmi dobře vyznačenou škálu pH).

Odkyselující stravování má kromě omezení cukru, bílé mouky a množství bílkovin několik dalších pravidel, která nejsou nijak složitá a není těžké je dodržet.

  1. Pravidelný režim jídla
  2. V každém jídle by měla být porce zeleniny nebo ovoce, v létě syrové, v zimě dušené. Nekupujte ale zeleninu a ovoce dovážené z druhého konce světa. Počkejte si na to naše nebo kupujte zeleninu mraženou.
  3. Omezení množství bílkovin – tzn. omezení masa, mléka, vajec (tady rozhodně odbourejte čerstvé mléko a tučné sýry, stejně jako plísňové nebo tavené). Zaměřte se na čerstvé živé jogurty (ne Danone) nebo tvarohové sýry. Pokud nepracujete na stavbě nebo v lese, pak vám stačí maso dvakrát týdně, jedenkrát týdně jezte rybu. Vynechte všechny uzeniny, paštiky a masné polotovary. Když budete jíst maso jen dvakrát týdně, můžete si dovolit koupit maso kvalitní – domácí nebo bio. Je řada farem, které prodávají maso zvířat chovaných ekologicky.
  4. Z pečiva volte žitný chléb, nejlépe kváskový. Pokud nejste z malé vesnice, tak už není tak velký problém takový chléb sehnat, nebo si můžete péct svůj vlastní – to je jednoznačně nejlepší varianta.
  5. Jezte ovoce bez omezení, při redukci hmotnosti jen dopoledne, ale opět si počkejte na to naše, sezónní.
  6. Dodržujte pitný režim.
  7. Z potravin, které překyselují, vybírám: čaj, káva, alkohol, slané pochoutky z bílé mouky nebo brambůrky, nakládané olivy, konzervy či sladkosti.
  8. Velmi důležité jsou spánek (minimálně sedm hodin denně, spánek bez vlivu zářičů a ve tmě), odpočinek a pohyb.
  9. Na překyselení působí velmi silně stres. Právě v tomto případě je proto vhodný pohyb, protože jej pomůže zpracovat. Ideální jsou procházky. Sportem rozhodně nemyslím dření v posilovně, které naopak k překyselení může vést.
  10. Dejte si pozor na doplňky stravy. Buďte opatrní, často se jedná pouze vytahování peněz z lidí.

Pro úplnost nabízím seznam potravin, které překyselují, a těch, které pomáhají odkyselení. Informace jsem čerpala z knihy Kurta Tepperweina „Pryč s kyselostí!“. Článků a knih o překyselení je hodně, často se i doporučují nebo zakazují rozdílné potraviny a je těžké se v tolika informacích zorientovat. Doporučuji si zvolit jednoho autora a podle něj se řídit, protože poslouchat všechno a všechny zkrátka nejde.

Kyselinotvorné potraviny

Ančovičky, alkohol, avokádo, bílé víno, bonbony, brambůrky, broskve v plechovce, burské oříšky, candát, cukr, cukroví, čaj (černý), čajovka, čočka, čokoládové jazýčky, maso z divočáka, dorty, eidam, ementál (45 % tuku), fritovací olej, gorgonzola, halibut, hovězí, houby, hranolky, humr, husa, husí játra, játra, játrové knedlíčky, jehněčí, jelita, jitrnice, kandované ovoce, kapr, karbanátek, kečup, klobása, kokosový olej, kokosový ořech, krocan, ledvinky, likéry, limonády, losos, majonéza, makrela, marcipán, máslové sušenky, mušle, nugát, párky, perník, pivo, polévková kostka, pečivo z bílé mouky, pstruh, rybí tyčinky, salám, sardinky, sleď, smažené krokety, sůl, šampaňské, špek, špekáčky, štika, šunka, tavený sýr, tlačenka, treska, třtinový cukr, tuňák, úhoř, vepřové maso, víno.

Zásadotvorné a neutrální potraviny

Ananas, artyčoky, bambusové klíčky, banány, borůvky, brambory, brokolice, broskve (čerstvé), brynza, bylinkové čaje, celer, celozrnný chléb, cibule, citrony, cuketa, cukrová kukuřice, čaj (zelený), černý kořen, černý nasládlý chléb, černý rybíz, červená řepa, červené zelí, česnek, dýně, fazole (zelené), fenykl, grahamový chléb, grapefruitový džus, hlávkové zelí, hrášek (čerstvý), hrušky, chřest, jablečná šťáva (přírodní), jablečná dřeň, jablko, jáhly, jahody (čerstvé), jogurt (čerstvý), kapusta, kapusta kadeřavá, kdoule, kedlubny, knäckebrot, kopr, kroupy, krupice, krůtí maso, kukuřice, květák, kyselá smetana, kyselé zelí, lanýž, ledový salát, lněná semínka, maliny, máslo, meloun, meruňky, mirabelky, mléko (1,5 až 3,5 % tuku – nepasterizované a čerstvé – do 24 hodin po nadojení), mrkev, nektarinky, netučný tvaroh, nudle, okurky (ne zavařované), ořechy, ostružiny, petržel, platýs, podmáslí, polévková zelenina, pomeranče, pomerančový džus (přírodní), pórek, rajčata vařená, rajčatový džus, růžičková kapusta, rýže (natural), ředkev, ředkvičky, řeřicha, slepice (pečená i vařená), slunečnicový olej, sójové klíčky, šípky, šťáva z kyselého zelí, švestky, telecí maso, třešně, tvaroh čerstvý, žitná mouka, žitný chléb.

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 19.6.2019 11:14

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze