Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Silvestrovská kapustnica

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

V době slunovratu, Vánoc a Silvestra se na mnohých místech (častěji asi na Slovácku nebo Slovensku) tradičně vaří kapustnica. Příjemně zahřeje, má zajímavou chuť a je skvělá i po probděné noci spojené s oslavami s množstvím jídla a pití. 

Ilustrační foto
Zdroj: freeimages

Původně to bylo jídlo spíše postní, vařené z kysaného zelí, sušených hub a švestek. Postupně se její chuť "vylepšovala" uzeným masem, klobásou a jinými přísadami. Každá rodina, ve které se kapustnica vaří, má svůj recept. Ten nejlepší.

Nabízím vám svůj recept vhodný i pro vegetariány, vegany a celiaky.

Potřebujeme:
- olivový olej
- 7 dl kysaného zelí (nejlépe domácího, bez siřičitanů), zelí neproplachujeme
- 1-2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2-3 mrkve
- žampiony nebo sušené houby
- sušené švestky (výborné jsou i datle)
- asi 1/2 litru uvařené cizrny
- kukuřičnou mouku
- mletou červenou papriku
- pepř
- bobkový list
- sůl

Postup:
Na oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme pepř, prolisovaný česnek, zelí, nastrouhanou mrkev a žampiony nakrájené na plátky (nebo předem namočené houby). Chvilku restujeme, přidáme mletou papriku, zamícháme, pak podlijeme vařící vodou. Vsypeme sušené švestky a vaříme. Když je zelí měkké, přidáme cizrnu. Kapustnicu zahustíme kukuřičnou moukou rozmíchanou v trošce vody. Necháme ještě povařit a můžeme podávat.

  • Tip:

Pro výraznější chuť můžeme do kapustnice přidat uzené tofu. Kapustnica chutná skvěle s domácím kváskovým chlebem (celiaci použijí bezlepkové pečivo).

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 26.2.2020 20:36

COPYRIGHT © 2010 - 2020 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze