Navigace po stránce

Víte, že ...

Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Bedýnkování zdar!

Autor: MUDr. Eva Kettmannová

...říká Jan Hrnčíř, dodavatel farmářských bedýnek, „i když je to nelehký chlebíček“. 

Ilustrační foto
Zdroj: MUDr. Eva Kettmannová

Při předávání farmářské bedýnky pro naši rodinu se mě pan Hrnčíř zeptal, jestli to auto před našim domem s nálepkou "Světhomeopatie" patří naši rodině. A tak jsme se dali do řeči a já jsem tuto příležitost využila ke krátkému rozhovoru.

Všichni víme, že konzumace dostatečného množství jídel z ovoce a zeleniny je nezbytnou součástí prevence a uzdravování nemocí. Ale již první krok, nákup opravdu kvalitních surovin, je v dnešní době náročný úkol. Proto jsem se pana Hrnčíře zeptala na konkrétní tipy, jako například:

Jak rozpoznat rozdíl mezi farmářskou zeleninou a zeleninou překupovanou z velkoobchodu?

JH: "Už od pohledu se můžete naučit rozlišovat zeleninu pěstovanou malým soukromým zemědělcem od té průmyslové. Ta průmyslová vypadá dokonale. Je bez kazů a skvrn. Jeden kus se neliší od druhého. Drobný pěstitel prodává vše, co mu vyroste a není to shnilé nebo napadené škůdci či chorobou. Zelenina může mít různé malé skvrny, rajče může být nerovnoměrně červené, atd. To jsou rozdíly patrné na první pohled. Největší rozdíl poznáme samozřejmě v chuti. Průmyslová zelenina je pěstována převážně hydroponií, což znamená, že ani neroste v půdě. Živiny jsou rostlinám dodávány přes zálivku, takže mohou růst ve štěrku, v pilinách nebo v rosolu. Tím, jak dostávají hodně zálivky, tak jsou plody této zeleniny hodně vodnaté, a proto nemají chuť. Trpí také nedostatkem přímého slunečního a měsíčního svitu, protože jsou pěstovány ve foliáku nebo ve skleníku. To je druhý důvod, proč nemá takto pěstovaná zelenina chuť."

Jak si vybíráte své farmáře a jak vlastně poznáte, že vás nešidí a nepoužívají například umělá hnojiva?

JH: "Zelinářství v naší zemi velmi upadá, protože není odbyt. Supermarkety jsou zaplaveny dováženou zeleninou z velkopěstíren ve Španělsku nebo v Holandsku. Na trzích je většina zeleniny z Polska nebo Maďarska. Naše klimatické podmínky nejsou ideální a máme krátkou sezónu. Navíc rozmary počasí nekompromisně ničí možné úspěchy. Takže hledám pěstitele, kteří to dělají, jako svůj koníček nebo přivýdělek. Jsou to většinou penzisté, kteří hospodaří na velké zahradě a malém políčku, většinou ne větším než je 1-2 ha.

Co se týče průmyslových hnojiv, tak to není velký problém. Živiny do půdy dostávat musíte, jinak by Vám nic nevyrostlo. Samozřejmě, že nejlepším hnojivem je kravský hnůj, ale některá zelenina je na živiny velmi náročná. Lidé si to hodně pletou. Myslí si, že hnojení je při konzumaci zeleniny zdraví škodlivé. Pokud vysloveně půdu nepřehnojíte, tak je to naopak pro zdraví růst rostlin velmi důležité. Problémy dělají ochrané postřiky tzv. herbicidy, pesticidy a fungicidy. To jsou chemické látky zdraví škodlivé. Jsou to vlastně léky pro rostliny. Chrání je před škůdci a chorobami. Stopové prvky těchto postřiků na rostlinách zůstávají, i když se přes 95% těchto látek rozloží do neškodné formy. Tím, že zeleninu dobře umyjeme, tak se zbavíme několika dalších procent. Přesto všechno nepatrné množství těchto jedů v zelenině zůstává. Proto se vyhýbám těm, kteří tyto postřiky používají.

Je důležité být s farmáři v pravidelném kontaktu a vidět zeleninu růst na poli. To je jediný způsob, jak si kontrolovat, jestli Vás někdo šidí nebo ne. Na samotné již sklizené zelenině nic nepoznáte. Musíte vidět celý proces růstu celých rostlin."

Jaký je rozdíl mezi „biobedýnkou“ a „farmářskou bedýnkou“?

JH: "Biobedýnka obsahuje pouze bio produkty, kdežto farmářská bedýnka se zaměřuje na lokální produkci."

Vzpomínal jste, že farmaření jste se naučil na Novém Zélandu. Jaké konkrétní zkušenosti jste měl možnot využít u nás?

JH: Můj děda pěstoval zeleninu v Polabí a tam jsem se učil už jako malé dítě. Pak pro mě bylo velkou školou působení na ekofarmě v Městečku u Benešova. V roce 2005 jsem byl rok na Novém Zélandu, kde jsem působil na pěti různých farmách. Tam mě zaujalo rodinné farmaření, kdy je celá rodina zapojena do různých aktivit spojených s rodinnou farmou. Musí se starat o pole stejně jako o dům, rodinu a prodej konečných produktů. Tento systém je velmi přirozený. Bohužel vlivem kolektivizace jsme to během komunismu zapomněli. Osobně jsem velkým propagátorem drobných živnostníků, kteří jsou prospěšní svému nejbližšímu okolí. Proto jsem začal s bedýnkovým systémem, který mě velmi baví, protože je velmi osobní. Mám stálé dodavatele zeleniny, se kterými sdílím všechny úspěchy i neúspěchy a pak mám stálé zákazníky, kterým roky vozím každý týden zeleninu. Vše je založené na osobní komunikaci a důvěře. Nepotřebujeme reklamní a marketingové firmy, dopravní a logistické společnosti, velkosklady a velkopěstírny. Je to o nás. A to je můj malý příspěvek ke zlepšení našeho života a naší společnosti. Rozhodl jsem se raději něco malého dělat, než o něčem velkém mluvit, psát a sdílet na sociálních sítích.

Od zdravé zeleniny se vráťme k homeopatii díky které jsme navázali tento rozhovor. Jaké jsou Vaše zkušenosti s homeopatickými léky?

S homeopatií mám zkušenosti a mě osobně se potvrdilo, že podobně jako u dalších přírodních věcí, je homeopatie velmi dobrá při dlouhodobé aplikaci u chronických problémů. Vyráběli jsme si homeopatické postřiky proti plísním u rajčat a měli jsme pozitivní výsledky, stejně jako roztoky na odpuzování hlodavců. To nám také fungovalo. Každopádně jsem zjistil, že od homeopatických léků nemohu očekávat takový rychlý a razantní nástup účinků, jako u léků alopatických, kdy mohu srazit horečku nebo necítit bolest hlavy pár minut po aplikaci léku. Takže pro mě je homeopatie doplněk toho nejdůležitějšího a to je zdraví a hlavně šťastný životní styl, ve kterém je podle mě, uložen základ a možná i podstata našeho života.

Děkuji panu Janu Hrnčířovi za poskytnutý rozhovor a cenné informace pro čtenáře Světa homeopatie.

Kontakt: www.farmarske-bedynky.cz/

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

MUDr. Eva Kettmannová

Autor: MUDr. Eva Kettmannováalergolog a klinický imunolog, odborník v homeopatii

Eva je spoluautorkou Světa homeopatie. Stála u jeho tvorby a mnoho let se aktivně podílela na jeho každodenním chodu. Pro budoucnost homeopatie v České republice považuje za nezbytné, aby se v homeopatii erudovaní lékaři podíleli na zvyšování informovanosti pacientů o možnostech této léčby, proto spolu s Lucií vytvořily časopis "Okénko do Světahomeopatie", který je distribuován do čekáren praktických i odborných lékařů a do lékáren. Eva má svou lékařskou praxi zaměřenou dnes již výlučně na celostní medicínu. Kromě homeopatie využívá i Bachovu terapii, Schüsslerovy soli, aromaterapii, gemmoterapii a diagnostickou metodu EAV. Při plánování témat pro Svět homeopatie ji inspirují vlastní pacienti, jakož i její čtyři děti. Svůj volný čas ráda tráví v přírodě s nordic walking hůlkami, cvičí jógu a nejraději  čte klasickou literaturu.

Jak sama říká: "Dobrý homeopat musí být trochu psycholog, trochu vědec a současně i umělec, aby dokázal pochopit pacientův problém a najít řešení (nikoliv podle tabulek a guidelinů jako v klasické medicíně). Je to obrovská výzva, nutí člověka, aby se celý život vzdělával, přehodnocoval své názory a postoje a hledal definici slova „zdraví“ v různých oborech a oblastech života. A to mě právě na této metodě fascinuje - je důstojná nejen k pacientovi, ale také k lékaři, dává mu možnost jít svoji vlastní cestou."

Motto: „Homeopatie nám lékařům vytrvale připomíná, jakou má naše tělo úžasnou vrozenou schopnost sebeléčení.“

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 24.4.2019 16:39

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze