Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Viburcol pro klidné dítě

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Zásady zdravého hubnutí I. díl - Snídaně

Autor: Ing. Ludmila Pszczolková

Nezadržitelně se blíží jaro, sluníčko stále častěji ukazuje svou tvář, tak si připomeňme náš seriál o zásadách zdravého hubnutí...

Ilustrační foto
Zdroj: Lucie Nestrašilová

Snídani považuji za základní jídlo celého dne. Nechci rozesmutnit ty, kteří "nikdy nesnídali a určitě nikdy snídat nebudou". Myslím si však, že se jedná spíše o výjimky, že většina lidí snídá, ale v mnoha případech si problémy jako je únava, výkyvy nálad nebo špatná koncentrace s jídlem a snídaní vůbec nespojuje.

Já osobně jsem zastáncem a bojovníkem za zdravou snídani. Snídaně dodá tělu energii, kterou potřebuje po delší době bez jídla. Jednou z podmínek ranní chuti k jídlu je večerní NEpřejídání se. Nemůžete si myslet, že když si dáte večer kyblík z KFC, bude Vaše první ranní myšlenka určena jídlu. Po takové dávce „vymazlených“ tuků si tělo dovolí pomyslet na jídlo nejdříve někdy kolem poledne (tedy pokud nemáte problém s přejídáním se).

Zdravě pojatá snídaně tělo uklidní, dodá mu jistotu, že nebude během dne hladovět a že si tak nemusí „utahovat“ kohoutek výdeje energie. Vynechávání snídaně je jedním z kroků ke zpomalení metabolismu – tělo s energií šetří – to, co dostane, velmi rychle uloží do tukové spižírny pro případ, že bude zase o hladu.

Správně sestavená snídaně dodá tělu správnou dávku polysacharidů, tj. složených cukrů, které svůj cukr do krve uvolňují postupně, bez výkyvů. Tím šetří slinivku břišní, i proto je taková snídaně prevencí vzniku cukrovky. Pokud by ale naši snídani tvořily cukry jednoduché – tzv. rychlé, dojde k rychlému nárůstu hladiny cukru v krvi. To sebou nese jednak zvýšenou produkci inzulinu a tím přetěžování zmiňované slinivky břišní, ale také nepříliš dlouhý pocit nasycení, protože po takovém skoku hladiny cukru nahoru přichází strmý pád, což způsobuje hlad. Takové kolísání hladiny cukru během dne (další z důvodů, proč se vyhnout sladkostem a výrobkům z bílé mouky) vede ke vzniku tzv. inzulínové rezistence. To znamená, že tělo přestane reagovat na inzulín tak citlivě, jak je to přirozené a správné, což je opět krok k cukrovce, ale i k přibývání kil. Kolísaní hladiny cukru během dne, způsobuje kolísání nálady a menší odolnost vůči psychické zátěži (to pak vede k reklamám, kde si šéfovu kritiku kompenzujeme Miňonkami…).

Nezapomeňte na sacharidy

Sacharidy k snídani dodají tělu a hlavně mozku energii, kterou potřebujeme zejména při mentální práci. Proto je snídaně složená z polysacharidů velmi důležitá pro děti. Současně má pro ně ještě jeden důležitý význam a tím je zvyk. Nemůžeme čekat, že když nás děti nevidí ráno snídat, že se do snídaně pohrnou. Pro své děti jsme vzorem (minimálně do puberty:-)

Chcete zhubnout? Snídejte!

Vynechání snídaně není krokem ke zhubnutí, je to přesně naopak. Pokud snídat nestíháte, máte nyní jedinečnou příležitost, jak dát svému tělu najevo, že si ho vážíte a že jste kvůli němu ochotni si ráno přivstat (pokud půjdete kvůli "němu" i o těch pár minut dříve spát, máte hned 2 plusové body!!!).

Bylo by samozřejmě úplně úžasné, kdybychom se mohli vyspat „dorůůůžova“, jak to báječně říká pan Dušek, pak se projít po zahradě a pak, v klidu a v pohodě posnídat s člověkem, kterého máme rádi (nebo třeba sami se sebou, na tom není nic špatného – máme se přece rádi…). To je ale pro většinu z nás sci-fi podporované hollywoodskými filmy. A tak se vám pokusím předat několik rad, které by věčným bojovníkům s časem a těm, co jim to „prostě stejně nepůjde“, měly pomoci.

Dva příklady z praxe

Prvním je 40tiletá žena vážící 60 kg. Pokud nesedí celý den u vyšívání a dělá zcela běžné oblíbené úkony jako je uklízení, nakupování potravin, vaření, žehlení, rozčilování se s dětmi sedícími u počítače, péče o kýchajícího manžela a do fitka se dostane v úterý a v "dubnu", měl by být její denní příjem mezi 7000 - 8000 kJ (… už to slyším: „Cože? Tolik? No tak to ne, to budu za chvíli jako almara…“).

Druhým případem je 40tiletý muž vážící 90 kg (nepracující v lese). U toho bude doporučený denní příjem kolem 11000 kJ. Když si spočítáme, že by snídaně měla „zabrat“ přibližně 20% denního příjmu, pak nám to u ženy vychází kolem 1500 kJ a u muže 2200 kJ. Nebaví vás počty? Mě taky ne, ale pro názornost to není špatné.

1500 - 2200 kJ?!!! Ano.

1400 kJ (pánové ať si to přepočítají) v praxi znamená 2 celozrnné housky, 90 g ovesných vloček (váženo v suchém stavu - cca 12 polévkových lžic), jáhel (8 lžic) nebo kuskusu (asi 120 ml). To je opravdu dost. Když od toho ¼ odebereme, můžeme si v klidu přidat mléko nebo jogurt, banán, jablko, nebo ořechy. Nemá smysl počítat kalorie – jde jen o přibližnou představu.

Teplá nebo studená?

Já osobně jsem zastáncem teplé snídaně, což pramení z čínské medicíny, která potřebuje ráno „rozhořet vnitřní trávicí oheň“. Studenou snídani skládající se pouze z ovoce nebo jogurtu neschvaluji, daleko lepší jsou celozrnné obilné kaše. Když se ráno probudíte a zalijete je horkou vodou nebo mlékem, pak se pustíte do nezbytného ranního kolotoče, po chvíli stačí už jen nakrájet ovoce nebo přihodit pár ořechů a máte hotovo. Některé kaše se musí vařit pomalu, řešení vám nabídnou celozrnné instantní kaše. K snídani je výborná i pomazánka z luštěnin. Tu můžete nabídnout rodině večer (pokud nebude kombinovaná s uzeným bůčkem nebo vejcem, ale se zeleninou, tak vás to v noci určitě neodnese…) a ráno ji namazat na žitný chléb. Výborné jsou i kaše na slano, třeba s dušenou zeleninou! Vrcholem snídaňového menu jsou pro mne celozrnné lívance s kysanou smetanou a borůvkami – mňam! Dělávám je jen o víkendu, ale někdy se mi podaří i během týdne a pak je děti dostanou do školy – to je pak pochvala jistá…

Náš tip - celozrnné lívance:

200 g mouky (1:1 hladké špaldové a celozrnné špaldové) smíchejte se 100–120 ml vody (mléka, acidofilního mléka, špaldového mléka …), promíchejte a nechte stát 1 hodinu (nebo i přes noc). Pak přidejte skořici, 3 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva, 2 vejce a 100 g cukru (4 lžíce medu). Na upečené lívance dejte kopeček kysané smetany, trochu medu nebo javorového sirupu. Lívance můžete přelít prohřátým ovocem s trochou medu.

Dnes ráno jsem měla kroupovou kaši (kroupy namočené včera) s máslem a domácími povidly. A co jste dnes snídali vy?

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Ing. Ludmila Pszczolková

Autor: Ing. Ludmila Pszczolkovánutriční poradce

S homeopatií jsem se setkala v roce 1995 díky svým dětem, kterým mnohokrát pomohla při potížích závažných i méně vážných. Stala se pro mne nejen léčbou první volby, ale i životní filozofií. Více než 10 let pracuji jako asistent lékaře homeopata. Pacienti, a hlavně mé děti a jejich alergie mě přivedly k otázkám zdravé výživy. V roce 2011 jsem ukončila kurz nutričního poradce a můj přístup ke klientům v nutriční poradně je podobný jako v ambulanci lékaře homeopata - každý člověk je jedinečný, každý potřebuje jiný přístup. A stejně jako lékař homeopat učí své pacienty respektovat své tělo, tak se i já snažím ukázat klientům, že každý člověk podvědomě ví, jakou stravu potřebuje. Potřebujeme se jen znovu naučit to, co jsme už zapomněli – naslouchat svému tělu a vážit si ho. 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 19.4.2019 20:29

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze