Rychlé rady
Víte, že ...
Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.
Napsali jste nán
- Homeopatie je úžasná léčba! Jako laik se s ní léčím více než 15 let! V současnosti v našem věku 75 let a 70 užíváme Oscillococinum a virózu zvládáme bezvadně!Měli by jej podávat ve všech důchodových zařízeních. Nechápeme, jak lidská hloupost nemá mezí. Němcová Vlastimila
- Můj syn měl v močovém měchýři bakterii, na kterou zabírají pouze jedny ATB podávané do žíly a my jsme se ji zbavili pomoci homeopatie. A na prdíky mu zabraly taky jen homeopatika. Homeopatie není jen placebo.Andrea Záhorcová
- Na bolest v krku nejčastěji používám Phytolaccu decandru a Lac caninum na levostranné bolesti.Adriana Nogová
- Na bolest v krku používám Homeogene, při chycených hlasivkách Homeovox. A samozřejmě na posílení imunity Oscillo.Veronika Moravcová
- Na bolest v krku jako první pomoc volím Homeovox a Oscillo.Radka Široká
Spící princezna
Autor: Mgr. Andrea Dovalová
"Šípová ružička plače, nevieme, čo ju súži", zpívá se v jedné písničce. Nepamatuji si už přesne, jak se příběh rozvíjel dál, ale tuším, že pokud se s námi ČERVENÁ SPÍCÍ KRASAVICE podělí o své bohatství, my se trápit nebudeme:-)

Už ve Starém Řecku a Římě byla Šípová růže oblíbená - její květy symbolizovaly lásku, touhu i něhu. Připisovali jí i to, že podporuje mlčenlivost a zachová mladost. V okvětných listech se dámy koupaly a náhrdelníky z plodů chránily před zlem a dokázaly přivolat lásku.
A jak k nám tyto keře promlouvají dnes?
Stačí se v září, říjnu projít lesem, kde rostou šípky a můžeme zasytit svůj hlad po kráse pohledem právě na keře obsypané červenými šípky. Když si je nasbíráme do košíčků a doma zpracujeme, bude bohatší i naše tělo - o mnoho cenných látek potřebných k boji proti nemocem.Šípky jsou bohaté na vitamí C, A, B1, B2, K, P, kyselinu jablečnou, kyselinu citronovou, karoten, vápník, rutin, pektiny, třísloviny, silice. Díky obsahu těchto prospěšných látek, posilují imunitu a zmírňují krvácení.
Než se na keřích objeví plody, hodně získáme i z okvětních lístků - kdysi sloužily jako projímadlo, získává se z nich silice, která se přidává do parfémů, mýdel, koupele...
Vraťtme svou pozornost k plodům. Sbíráme plody tvrdé, oranžové anebo červené. Měkké prozrále na sběr nejsou vhodné. Nejlepší čas na sběr je za slunečních dnů do prvních mrazíků. Zpracovat je také není složité - je to někdy sice úkol pro Popelku, ale vyplatí se věnovat mu čas:-)
- Sušené plody: Plody sušíme nejlépe při teplotě 10 - 35 °C. U nás se osvědčilo sušit je přepůlené, rozprostřené v tenké vrtsvě. Mnozí si ale pochvalují také sušičku na ovoce, kde díky rychlejšímu sušení šípky ztratí měně vitamínu C. Usušené šípky nesmí být lepkavé, ani měkké. Skladujte jej na suchém a chladném místě maximálně 1 rok.
- Šípkový čaj 1.: Asi 20 bobulek šípku prořízneme, "chlupatá" semínka lžičkou vyškrábeme. Poté semínka rozkrájíme na drobné kousky, zalijeme asi půl litrem studené vody a vaříme. Účinky šípkového čaje zvýšime, když šípky necháme nejdřív přes noc louhovat a vaříme ráno. Po uvaření čaje, můžeme dosladit medem. Čaj si můžeme uvařit i ze sušených šípků. Jeho pitím doplníme vitamíny, získáme energii, zmírníme projevy únavy. Bylináři doporučují tento čaj i při onemocnění močových cest, anémii a cukrovce. Jako dárek navíc dostáváme, že čaj mohou pít děti, dospělí, těhotné i kojící maminky!
- Šípkový čaj 2.: Pro ty, kdo mají rádi jednoduchost, stačí, když za hrst šípků zalijou vařící vodou, nechají louhovat a procedí.
- Šípkový sirup: 1 kg zralých plodů šípku, 2 l vody, 1,5kg cukru. Bobulky omyjte, nechte okapat, rozkájejete na poloviny a vyškrebte semínka i chloupky, rozmačkejte. Zalijte litrem vody, přiveďte varu a vařte asi 10 minut. Ještě horké sceďte. Šípky, které zůstaly, zalijte litrem vody, znovu povařte10 minut a sceďte. Obě šťávy smíchejte a přidejte cukr. Vařte maximálně 10 minut při teplotě 80 - 90 °C. Ještě teplé naplňte do lahví a dobře uzavřete. Skladujte na tmavém a chladném místě.
- Šípková marmeláda: 1kg šípků, 2 l vody, 1,5 kg cukru. Plody opláchneme, překrojíme, lžičkou vyškríbeme chlouky a semínka nakrájíme anebo rozmačkáme. Zalijeme polovinou vody, vaříme 10 minut, scedíme, zbylé plody ještě jednou zalijeme vodou, vaříme 10 minut, scedíme. Obě šťávy smícháme s cukrem a vaříme do zhoustnutí. Plníme horké do sterilních skleniček. Postup i ingredience jsou stejné jako u sirupu. rozdíl je v tom, že sirup vaříme krátce a marmeládu až do zhoustnutí. Marmeládu můžeme vylepšít, když do ní před koncem vaření přidáme trochu bobulek rakytníku - ve skleničce to vypadá krásně:-)
Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.
Svet Homeopatie na sociálních sítích