Navigace po stránce

Víte, že ...

Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Jahelná železitá bomba

Autor: Mgr. Andrea Dovalová

Před několika lety u nás téměř zapomenuté obilovině se pomalu dostává zaslouženého uznání. Řeč je o jáhlech - krásných, malinkých, žlutých kuličkách jemně nasládlé chuti. Naši předci je konzumovali pravidelně a možná ani nevěděli, že jako jediná obilovina jsou jáhly zásadité. Obsahují bílkoviny, tuky, sacharidy, minerály i vitamíny - nejvíce ze skupiny B. Proč jsou důležité právě v dnešní době? Žijeme ve stresu a v důsledku vyčerpání nás může potkat anémie. A právě jáhly jsou její výbornou prevencí, protože obsahují velké množství železa.

Ilustrační foto
Zdroj: Lucie Nestrašilová

Jáhly jsou pomocníkem i pro naše kosti - zpevňují je. Žaludek nám za jejich konzumaci bude také vděčný, protože jsou lehce stravitelné a svou zásaditostí pomůžou při potížích z překyselení. Z trávicího traktu jáhly léčí a posilují i pankreas a slezinu. Obsah zinku je přinosný pro naše zuby, nehty i vlasy. Nezapomeňme na ledviny, které pravidelnou konzumací jáhel také posilníme. To, že jáhly neobsahují lepek, potěší lidi trpící celiakií.

Jako bonus dostáváme zlepšení imunity, spolehlivý detox organismu. A navíc - únava a deprese nebudou mít šanci!

Hlavní úkol je opět na "kuchařkách" - maminkách, partnerkách...

Jak dostat jáhly do tělíček našich strávníků?

Výborně chutnají na slano - s hráškem a kukuřicí, zalité dresingem z bryndzy. Připravit je můžeme jako jakékoliv rizoto, kde místo rýže použijeme jáhly, třeba se žampiony, brokolicí. Chutný je i salát z jáhel, okurek, rajčat, papriky a oliv. V teplejších dnech je skvělým tipem na večeři.

Výtečně chutnají jáhly na sladko! U nás je oblíbená jahlová kaše k snídani a "železitá bomba", která se hodí například na oslavu narozenin:

Potřebujeme:

1 hrníček spařených jáhel
2,5 hrníčku tekutiny (voda, mléko, obilné mléko)
sladidlo - podle chuti zvolte javorový, agávový, rýžový sirup, cukr, med... 
1-2 PL másla (oleje)
2 hrníčky mletého máku
olej na vymazání a kokos na vysypání plechu
borůvkový kompot
agar

Příprava:

Do horkého mléka (vody...) vsypeme jáhly, osladíme a uvaříme. Když jsou jáhly hotové, vmícháme máslo a mák. Necháme vychladit, poté vlejeme na plech, který jsme vytřeli olejem, vysypali kokosem a dáme zapéct. Pečeme na 180 °C, než se vytvoří navrchu krusta.

Agar namočíme do vody, jemně zahřejeme borůvkový kompot a přidáme agar. Přivedeme k varu, odstavíme. Necháme chvíli vychladit a pak nalejeme na studené zapečené jáhly. Když agar ztuhne, můžeme podávat.

  • Dárek navíc: Tento recept je velmi bohatý na železo. Jáhly, mák i borůvky jsou známé tím, že jsou vhodné jako prevence anémie. Když místo kravského mléka použijeme mléko rostlinné nebo vodu, pomůžeme organismu vstřebat železo.

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Andrea Dovalová

Autor: Mgr. Andrea Dovalovákoordinátor sociálních sítí, autorka článků, učitelka

Andrea je "duší" sociálních sítí Světa homeopatie. Jejich prostřednictvím je s Vámi každý den. Sdílí na nich vše, co se děje ve Světě homeopatie, ale i v dalších oblastech zdravého životního stylu. Naše čtenáře velmi inspiruje. Nejvíce čerpá ze svých životních zkušeností. Andrea je učitelkou (velmi kreativní), svou pozornost už několik let věnuje téměř výlučně svým čtyřem dětem. Zajímá ji zdravé stravování, sama vymýšlí originální recepty, kombinuje suroviny zdánlivě neslučitelné a vytváří z nich neuvěřitelné dobroty. O mnohé z nich se s Vámi ráda podělí. Má ráda ekologii, soběstačnost a nezávislost, miluje hudbu a přírodní tanec. Věnuje se různým výtvarným technikám.

"Díky svým dětem jsem se naučila zaměřit se více na to, jaké léky nám nabízí příroda. Už několik let v naší rodině používáme preventivně i léčebně bylinky, homeopatii, aromaterapii..."

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.4.2019 18:54

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze