Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Kontroverzní kopřiva

Autor: Lucie Pilátová

Představovat kopřivu by v jejím případě bylo tak trochu nošením dříví do lesa. Zkusím to proto z jiného pohledu. Asi málokterá bylinka vyvolává v lidech tolik rozporuplných emocí jako právě kopřiva. Na jednu stranu vás dokáže požahat takovým způsobem, až vás postižená ruka brní, pálí i několik hodin, k tomu přihodí menší či větší alergickou reakci, na stranu druhou vám obzvlášť na jaře očistí tělo od různých škodlivých nánosů, které se v něm během zimy nahromadily.

Ilustrační foto
Zdroj: freeimages

Je až s podivem, kolik toho tahle bylinková popelka, kterou najdete hlavně na rumištích, v úvozech cest, v zapomenutých koutech zahrad, kde si žije svůj doslova urputný život, umí a co všechno obsahuje:

V kopřivě najdete vitamíny C, K, vitamíny skupiny B, také karoten, kyselinu panthotenovou a minerály, železo, draslík a oxid křemičitý. Další významnou látkou je chlorofyl, histamin, serotonin a další užitečné složky.

Základem léčebné práce kopřivy je, že čistí krev. K tomu působí močopudně, napomáhá k likvidaci bakterií, plísní a usnadňuje trávení. Lze ji ale použít i na kožní problémy, dobře funguje při různých revmatických onemocněních, dně, zlepšuje krevní oběh a používá se jako podpůrný prostředek ke snižování hladiny cukru v krvi a tvorbě červených krvinek. Působí na srdce a další orgány, hojí rány a zmírňuje krvácení.

Kopřivu můžete sbírat od jara do září, nejlépe ale do konce května. Trhají se hlavně mladé lístky, a to buď na zahradě, nebo ve volné přírodě. Suší se rychle, v polostínu, nejlépe v průvanu. Zkusit to můžete i v sušičce, kde je ovšem třeba dát pozor na teplotu, aby nedošlo ke spálení.

Odvar z kopřivy, tinktura, to jsou nejvíce využívané způsoby, jak tuhle skromnou bylinku konzumovat. Dá se z ní ale dělat spousta dalších produktů, například kopřivová šťáva, kterou zvládnete s pomocí odšťavovače. Užívá se jedna polévková lžíce v tekutině. Ideálně ji hotovou zmrazte v přípravníku na led. Malé kostičky pak stačí 3x v týdnu během jednoho měsíce hodit do vody, čaje, minerálky a máte další zdravotní bod k dobru.

A co teprve kopřivový špenát, kopřivová polévka nebo bramborové placky s kopřivami. Nebojte se je přidat všude tam, kam dáváte bylinky, špenát a další.

Kromě zdravotních účinků je kopřiva využívána i pro své kosmetické vlastnosti. Známá je především jako povzbuzující prostředek k růstu vlasů, jejich odmaštění. Výborná je ale i na pleť.

Co jste možná nevěděli o kopřivě

Z kopřivy se kdysi vyráběl papír, nitě, lana, provazy, tkaly látky. Ostatně, stačí si vzpomenout na pohádku O sedmero krkavcích? Sestra sedmi bratrů musela spříst vlákno z kopřiv, z něj utkat látku a ušít košile. Podle pověr by vás kopřiva měla ochránit od zlých duchů. Kopřivou se také zjišťovalo, zda je člověk živý nebo mrtvý.

A mimochodem, už jste zkoušeli kopřivové pivo? Je lehce nazelenalé, má příjemnou vůni a chutná po sušených kopřivách.

Na závěr mám pro vás tip na kopřivový sirup:

Kopřivy propereme ve studené vodě, Důkladně omyjeme citrónovou kůru ze 4 citrónů a nakrájíme je na plátky.

Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Do vody přidáme kyselinu citronovou a rozkrájené citrony. Vše přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Vývar i s kopřivami necháme v hrnci 24 hodin luhovat.

Po této době obsah hrnce scedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a sirup necháme krátce přejít varem.

Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Nezapomeňte, že láhve (i zátky) musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Láhve musíme navíc předem předehřát v teplé vodě, aby nepopraskaly. Po naplnění lahve ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.

Kopřivový sirup využijete hojně v létě. Naředěný perlivou vodou, ochlazený ledem a ochucený plátkem citronu, je výborným osvěžením.

Příprava sirupu trvá cca 1 hodinu, Tak na zdraví kopřivám!

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Lucie Pilátová

Autor: Lucie Pilátovánovinářka

"Mám ráda inteligentní humor, napínavé detektivky, dobré víno a jídlo, různé kouty světa, baví mě život a živí mě písmenka."

Moje moto: "... o životě s nadhledem a ironií, jedině tak se totiž z toho všeho nezblázníte:-)"

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 7.6.2020 05:08

COPYRIGHT © 2010 - 2020 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze