Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Kontroverzní kopřiva

Autor: Lucie Pilátová

Představovat kopřivu by v jejím případě bylo tak trochu nošením dříví do lesa. Zkusím to proto z jiného pohledu. Asi málokterá bylinka vyvolává v lidech tolik rozporuplných emocí jako právě kopřiva. Na jednu stranu vás dokáže požahat takovým způsobem, až vás postižená ruka brní, pálí i několik hodin, k tomu přihodí menší či větší alergickou reakci, na stranu druhou vám obzvlášť na jaře očistí tělo od různých škodlivých nánosů, které se v něm během zimy nahromadily.

Ilustrační foto
Zdroj: freeimages

Je až s podivem, kolik toho tahle bylinková popelka, kterou najdete hlavně na rumištích, v úvozech cest, v zapomenutých koutech zahrad, kde si žije svůj doslova urputný život, umí a co všechno obsahuje:

V kopřivě najdete vitamíny C, K, vitamíny skupiny B, také karoten, kyselinu panthotenovou a minerály, železo, draslík a oxid křemičitý. Další významnou látkou je chlorofyl, histamin, serotonin a další užitečné složky.

Základem léčebné práce kopřivy je, že čistí krev. K tomu působí močopudně, napomáhá k likvidaci bakterií, plísní a usnadňuje trávení. Lze ji ale použít i na kožní problémy, dobře funguje při různých revmatických onemocněních, dně, zlepšuje krevní oběh a používá se jako podpůrný prostředek ke snižování hladiny cukru v krvi a tvorbě červených krvinek. Působí na srdce a další orgány, hojí rány a zmírňuje krvácení.

Kopřivu můžete sbírat od jara do září, nejlépe ale do konce května. Trhají se hlavně mladé lístky, a to buď na zahradě, nebo ve volné přírodě. Suší se rychle, v polostínu, nejlépe v průvanu. Zkusit to můžete i v sušičce, kde je ovšem třeba dát pozor na teplotu, aby nedošlo ke spálení.

Odvar z kopřivy, tinktura, to jsou nejvíce využívané způsoby, jak tuhle skromnou bylinku konzumovat. Dá se z ní ale dělat spousta dalších produktů, například kopřivová šťáva, kterou zvládnete s pomocí odšťavovače. Užívá se jedna polévková lžíce v tekutině. Ideálně ji hotovou zmrazte v přípravníku na led. Malé kostičky pak stačí 3x v týdnu během jednoho měsíce hodit do vody, čaje, minerálky a máte další zdravotní bod k dobru.

A co teprve kopřivový špenát, kopřivová polévka nebo bramborové placky s kopřivami. Nebojte se je přidat všude tam, kam dáváte bylinky, špenát a další.

Kromě zdravotních účinků je kopřiva využívána i pro své kosmetické vlastnosti. Známá je především jako povzbuzující prostředek k růstu vlasů, jejich odmaštění. Výborná je ale i na pleť.

Co jste možná nevěděli o kopřivě

Z kopřivy se kdysi vyráběl papír, nitě, lana, provazy, tkaly látky. Ostatně, stačí si vzpomenout na pohádku O sedmero krkavcích? Sestra sedmi bratrů musela spříst vlákno z kopřiv, z něj utkat látku a ušít košile. Podle pověr by vás kopřiva měla ochránit od zlých duchů. Kopřivou se také zjišťovalo, zda je člověk živý nebo mrtvý.

A mimochodem, už jste zkoušeli kopřivové pivo? Je lehce nazelenalé, má příjemnou vůni a chutná po sušených kopřivách.

Na závěr mám pro vás tip na kopřivový sirup:

Kopřivy propereme ve studené vodě, Důkladně omyjeme citrónovou kůru ze 4 citrónů a nakrájíme je na plátky.

Čisté kopřivy vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Do vody přidáme kyselinu citronovou a rozkrájené citrony. Vše přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Vývar i s kopřivami necháme v hrnci 24 hodin luhovat.

Po této době obsah hrnce scedíme. Do šťávy z kopřiv přisypeme cukr, přivedeme za stálého míchání k varu a sirup necháme krátce přejít varem.

Kopřivový sirup ihned přelijeme do skleněných lahví. Nezapomeňte, že láhve (i zátky) musí být čisté, předem sterilované vroucí vodou. Láhve musíme navíc předem předehřát v teplé vodě, aby nepopraskaly. Po naplnění lahve ihned zazátkujeme a necháme chladnout na vzduchu.

Kopřivový sirup využijete hojně v létě. Naředěný perlivou vodou, ochlazený ledem a ochucený plátkem citronu, je výborným osvěžením.

Příprava sirupu trvá cca 1 hodinu, Tak na zdraví kopřivám!

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Lucie Pilátová

Autor: Lucie Pilátovánovinářka

"Mám ráda inteligentní humor, napínavé detektivky, dobré víno a jídlo, různé kouty světa, baví mě život a živí mě písmenka."

Moje moto: "... o životě s nadhledem a ironií, jedině tak se totiž z toho všeho nezblázníte:-)"

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 19.6.2019 07:17

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze