Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Viburcol pro klidné dítě

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Bylinky za oknem

Autor: Lucie Pilátová

Jaro je ideální příležitostí, jak se pustit do pěstování domácích bylinek. Jsou totiž nejenom vynikajícím přírodním dochucovadlem, ale současně i zásobárnou různých vitamínů a minerálních látek, kterých se nám po zimě nedostává tolik, kolik bychom jich potřebovali.   

Ilustrační foto
Zdroj: sxc

Nemáte k dispozici zahradu? Nevadí, bylinky vám krásně porostou i v truhlíku za oknem nebo v květináči na balkoně.

Co všechno se dá pěstovat?

Královnou truhlíků je bezesporu pažitka. Truhlíky jsou použity záměrně, protože pažitka potřebuje ke svému růstu hodně prostoru a v malém květináčku často slábne. Je vhodné ji konzumovat pouze v syrovém stavu, protože během kuchyňské úpravy ztrácí svou typickou chuť a samozřejmě cenné vitamíny. Poctivou dobrou baštou, kterou hned tak něco nepřekoná je chleba s máslem posypaný právě pažitkou. Pažitce to ale bude slušet i na míchaných vejcích nebo bramborách. Ostatně, posypat jí před podáváním můžete téměř jakékoli jídlo. A proč byste měli konzumovat pažitku? Třeba proto, že obsahuje vitamíny C a B2, bílkoviny a také spoustu minerálů. Kromě toho pažitka podporuje trávení a má protizánětlivé a protiplísňové účinky.

Máte rádi italskou kuchyni?

Pokud ano, nezapomeňte si zasadit oregano, česky zvané dobromysl. Tahle příjemně aromatická bylinka v chuti i vůni se báječně hodí do špaget, italské pizzy, ale také k mletému masu apod. I když se to na první pohled nezdá, oregano je ceněné pro vysoký obsah vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších látek pozitivně ovlivňujících náš organismus. Při nachlazení je vhodné si z něj udělat odvar, jelikož má dezinfekční účinek a usnadňuje odkašlávání. Díky obsahu hořčin a tříslovin pomáhá trávit tučnější jídla. Je vhodné ho používat sušené, případně nakládat do olejů.

Proč nemít na balkoně či za oknem v květináči také dekorativní bylinku. Řeč je o šalvěji, která v sezóně kvete krásnými modrofialovými květy. Je známá hlavně pro své antibakteriální vlastnosti, kdy se nejvíce používá k vyplachování dutiny ústní při bolestech v krku a různých zánětech. Šalvěj obsahuje silice, vitamíny řady B, C, flavonoidy a látky podobné hormonu estrogenu, proto je vhodná pro ženy v klimakteriu. Kromě toho zlepšuje koncentraci, zklidňuje a pomáhá při nevolnostech, nechutenství, ale také např. při zánětu močových cest. Klasicky se šalvěj používá k odvarům, které se buď pijí, nebo kloktají. Vynikající je ale i v kuchyni. Přidává se do masových nádivek, klobás, ryba na šalvěji je doslova lahůdka a výborné je například i šalvějové máslo.

Další bylinkou, která by vám v zahrádce za oknem či na balkoně neměla chybět, je tymián. Má podobné antibakteriální účinky jako šalvěj. Dá se použít při kloktání, jako odvar tlumí kašel a usnadňuje odkašlávání. Navíc zlepšuje trávení a působí proti nadýmání. Jako přísada v koupeli pomáhá při revmatismu. A co teprve v kuchyni. S tymiánem můžete ochutit téměř vše, od drůbeže, ryb, přes těstoviny, luštěniny, až po pečená, dušená masa apod.

A pokud jste hodně netrpěliví, zkuste řeřichu setou. Je to nejdrobnější z listových zelenin, která se dá během pár dnů vypěstovat až do velikosti, kdy ji lze konzumovat. A nepotřebujete k tomu ani hlínu a truhlíky. Postačí vám semínka, která vysejete do mělké misky na filtrační papír, buničitou vatu, perlit apod. Vše musíte udržovat ve vlhku. Rostlinky naklíčí přibližně po dvou až třech dnech a do týdne můžete sklízet. Řeřicha má stejné použití jako pažitka, na chleba s máslem, k dochucení salátů, nádivek nebo pomazánek. Při pravidelné konzumaci příznivě ovlivňuje trávení, aktivuje žlučník, podporuje krvetvorbu a působí močopudně. Důležitý je i obsah vitamínů A, B, C a K.

Před vlastním sázením je dobré vědět, že bylinky snášejí spíš sušší prostředí, proto je lepší je umístit do hliněného květináče. Ze začátku je zalévejte z vrchu, jakmile jim zesílí kořeny, je lepší je zalévat do podmisky, aby nedošlo ke zbytečnému přemokření.
 

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Lucie Pilátová

Autor: Lucie Pilátovánovinářka

"Mám ráda inteligentní humor, napínavé detektivky, dobré víno a jídlo, různé kouty světa, baví mě život a živí mě písmenka."

Moje moto: "... o životě s nadhledem a ironií, jedině tak se totiž z toho všeho nezblázníte:-)"

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.4.2019 18:38

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze