Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Salátová vyšší dívčí

Autor: Mgr. Olga Pohl

Od mého posledního salátového vydání uplynulo pár týdnů a základy přípravy skvělého listového salátu máte určitě v malíčku. Krom toho zvládáte celý rejstřík lupení, od neutrálního ledového salátu až po peprnou rukolu. Takže je načase obohatit kompozici dalšími motivy.

Ilustrační foto
Zdroj: Mgr. Olga Pohl

A to semínky. Možností se nabízí bezpočtu: sezamová, slunečnicová, dýňová, jste-li dobrodružné povahy, tak třeba i konopná. Na salát je sypeme těsně před podáváním a předtím je lehce opražíme na suché pánvi. Před použitím samozřejmě necháme semínka úplně zchladnout. Salátu dodají na chuti, křupavosti i na výživné hodnotě.

Další možností je semínka naklíčit. To už si vyžádá pár dní, podle toho, jaká se rozhodneme použít. Vhodných adeptů je celá řada - semínka, také luštěniny a obilí. Teď je namístě otázka „Proč?“ – Odpověď: „Protože je to zábavné a snadné a navíc závratně levně získáme naprosto čerstvý zdroj vitamínů, minerálů, aminokyselin a vlákniny.“

Názorný postup klíčení fazolí mungo: Fazole přes noc namočíme. Ráno slejeme, propláchneme, nádobu na klíčení otočíme dnem vzhůru a postavíme na talířek. (Moje nádoba je z dm – byla ve slevě - postačí však i obyčejná zavařovačka, kterou zakryjete gázou, upevníte gumičkou a postavíte na talířek na dvě špejle, aby dovnitř mohl vzduch.) Večer opět propláchneme, a tak to opakujeme, dokud se neobjeví klíčky. Naklíčenou luštěninu (obilí, semínka) potom skladujeme v lednici a proplachujeme 2x denně. Pro klíčení se hodí již zmiňované fazole mungo, čočka, hrách, cizrna, pšenice, či semínka vojtěšky (alfalfa). Důležité je semínka dvakrát denně proplachovat a nevystavovat je přímému slunečnímu záření. Celý proces trvá 2-5 dní. U ostatních semínek postupujeme stejně, jen doba klíčení se liší. K použití se nabízí čočka (12 hodin klíčení), cizrna (15 hodin), pšenice, ječmen, oves (všechny klíčí 2-3 dny), oblíbená je vojtěška (alfalfa, 2-3 dny), vyzkoušet můžete i neloupané konopné semínko či pískavici řecké seno.

   

Tím jsme salátovou paletu ještě zdaleka nevyčerpali. Na řadu přicházejí barevné variace v podobě nejrůznějších jedlých květů. Můžete začít skromnými sedmikráskami, pokračovat fialovými kvítky popence, žlutými a oranžovými měsíčky, modrým brutnákem, růžovými květenstvími pažitky a nakonec si troufnout i na ohnivé tóny květů řeřichy.

Pokud se vám jedlé výtvarné hrátky zalíbí, pak už je asi zbytečné nabízet vám další inspiraci v podobě různých druhů zelenin, kterými můžete saláty doplnit a dozdobit. Trocha nahrubo strouhané červené řepy, mrkev nakrájená na tenké nudličky, plátky salátové okurky nebo mladé cukety, samozřejmě rajčata všech odrůd, nakrájená podle velikosti plodů, lusky cukrového hrášku, červená paprika, jemně povařené zelené fazolky, zkrátka cokoli, co vám sezóna právě přinese do kuchyně.

Přeji dobrou letní chuť

Olga

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Olga Pohl

Autor: Mgr. Olga Pohlredaktorka, tlumočnice, překladatelka

O pestré vaření a výživu se zajímám od mládí. Významným milníkem pro mě byla zkušenost z komunitní kuchyně Schumacher College ve Velké Británii. Tam jsem poprvé poznala vynikající vegetariánské pokrmy, kvalitní (bio)suroviny a kouzlo mezinárodní kuchyně. V současnosti se zajímám hlavně o nápadité a chutné využívání sezónní zeleniny a ovoce, využití planě rostoucích plodin a pěstování méně známých či krajových odrůd. Jedním z mých nejnovějších objevů je perská kuchyně. O mých kuchařských dobrodružstvích se dočtete také na blogu olgapohl.blogspot.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.4.2019 10:18

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze