Navigace po stránce

Víte, že ...

Pampeliška (Taraxacum) obsahuje vitamin A. List pampelišky obsahuje více betakarotenu než mrkev, rovněž květ je bohatý na karotenoidy. Obsahuje i vitamin B, C a D, který vedle pampelišky obsahuje z rostlin už jen kopřiva, petržel, oves, avokádo a houby. Při dnešních pokusech prováděných v Japonsku a USA na myších bylo pozorováno, že pampeliška působí proti rakovině a má vliv na imunitu. Taraxacum je rovněž výborný homeopatický lék na žaludeční a žlučníkové záchvaty a na bolesti hlavy žaludečního původu. Doporučuje se na jaře k detoxikaci jater a žlučníku v ředění 5 CH 2x denně 5 granulí.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Zelená salátům

Autor: Mgr. Olga Pohl

Zelená se to nejen na trzích, ale pomalu i v zahradách. Kdo si v červenci zasel polníček, v březnu jako by ho našel. A kdo ne, najde ho v obchodě i v květnu. A nejen polníček. Nabízí se nám celá paleta lupení, kterou můžete doplňovat tím, co najdete na mezi. Ochutnejte ho v kombinaci s vhodnou zálivkou a dáte navždy sbohem ledovému salátu. Ten je sice k mání celoročně, ale chuťově je zajímavý asi jako předvčerejší zprávy.

Ilustrační foto

Vyzkoušejte zelené saláty (klasický hlávkový, little gem či frisée) v kombinaci s jejich červenými protějšky (lollo rosso, dubáček). Nejen že se to lépe vyjímá na talíři, ale také to lépe chutná. A postupně zkuste přidat i hrstku rukoly (sama o sobě je příliš peprná), špenátu nebo polníčku. Tyhle všechny najdete v salátovém oddělení každého slušnějšího supermarketu. Pro představu klikněte na průvodce saláty (v AJ).

A pokud se vydáte na trh, můžete se seznámit s mizunou či bršlicí kozí nohou. Zahradníci mohou zkusit štěstí s čínskou hořčicí (má, jak lze očekávat, trochu ostřejší chuť a načervenalou barvu listů, která salát pěkně oživí). A jestli nemáte zahrádku, najděte si někde pár mladých listů pampelišky nebo rostlinek popence. Salátu dodají na zajímavosti chuťově (i barevně, neboť popenec hezky modře kvete). Když už jsme u těch květů, ochutnejte v salátu i květy sedmikrásek. Jak vidíte, možností se nabízí nepřeberně, skoro nevím, kde přestat. A to jsem původně chtěla psát jen o zálivkách...

Rostlinný materiál tedy máme pohromadě a můžeme se vrátit do kuchyně. Co se týče zálivek, začneme s jednoduchou, avšak univerzální záležitostí zvanou vinaigrette. Snad jste nečekali, že vás budu učit míchat octovou vodu? Na tu prosím zapomeňte. Tato základní zálivka, jež má svůj domov ve Francii, pozvedne vaše saláty na zcela novou úroveň. Stačí znát pár základních kouzel. Pro začátek vám prozradím tři z nich: prvním z nich je kvalitní olej, a to olivový extra virgin, tzn. lisovaný zastudena. V zálivce jej můžete kombinovat se slunečnicovým (také zastudena lisovaným – žádný vegetol!), který usnadňuje emulgaci. Druhým je ocet, a to nejlépe vinný, ať už z bílého či červeného vína. A třetím je sklenička od džemu.

Postup:

Do skleničky přijdou 4 polévkové lžíce octa, 8 lžic olivového oleje, dvě kávové lžičky medu, špetka soli a špetka čerstvě namletého pepře (nemusí být). Řádně protřepeme a můžeme zalévat. Že ne? Jakpak to? Aha, zapomněli jsme salát oprat! Takže vzhůru ke dřezu. Napustíme ho pěkně studenou vodou, které musí být dost, aby se ze salátu (pokud jsme se neuchýlili k předchystané pytlíkové variantě) smyly veškeré nečistoty a případný drobný hmyz (platí zejména pro listy sbírané v přírodě).

Důležité:

  • listy nejprve pořádně, byť jemně, opereme a až POTOM trháme. Jinak se ze vzniklých ran bude řinout šťáva, což salátu ubere na chuti i výživové hodnotě.
  • salát NIKDY nekrájíme (snad s výjimkou toho ledového, na němž stejně není moc co zkazit).
  • listy mohou do mísy POUZE a jedině osušené. Ulpělá voda by zředila zálivku a výsledek by ztratil na chuti. Použít můžeme odstředivku na salát, plastovou záležitost, která se už dá sehnat i u nás, anebo salát jemně osušit v utěrce.
  • zálivku k salátu přidáváme až TĚSNĚ před podáváním. Jinak salát nepěkně zplihne. Množství nepřeháníme, aby mohla vyniknout chuť samotných listů.

Možná vám připadá, že to s tou naléhavostí tentokrát trochu přeháním. Upřímně – až si budu jistá, že v jakémkoli slušném českém podniku dostanu salát připravený podle uvedených základních zásad, ráda se zase vrátím k mínuskám.

Přeji příjemné nové objevy a chuťové zážitky...

 

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Olga Pohl

Autor: Mgr. Olga Pohlredaktorka, tlumočnice, překladatelka

O pestré vaření a výživu se zajímám od mládí. Významným milníkem pro mě byla zkušenost z komunitní kuchyně Schumacher College ve Velké Británii. Tam jsem poprvé poznala vynikající vegetariánské pokrmy, kvalitní (bio)suroviny a kouzlo mezinárodní kuchyně. V současnosti se zajímám hlavně o nápadité a chutné využívání sezónní zeleniny a ovoce, využití planě rostoucích plodin a pěstování méně známých či krajových odrůd. Jedním z mých nejnovějších objevů je perská kuchyně. O mých kuchařských dobrodružstvích se dočtete také na blogu olgapohl.blogspot.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 26.5.2019 06:10

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze