Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Energie do kapsy

Autor: Mgr. Olga Pohl

Nastává sezóna výletů a s nimi nutnost mít po ruce příhodný (a nejlépe i lahodný) zdroj energie. Zavilé odpůrce cukru tentokrát nepotěším, ale tajní fanoušci Receptáře inspiraci jistě ocení. A mladším ročníkům by se zas mohl líbit alternativní název „DIY Power Bars“. Ať už patříte k jakékoli skupině, jestli tenhle recept vyzkoušíte, už nikdy nesáhnete po cereální tyčince z obchodu. A ještě ušetříte!

Ilustrační foto
Zdroj: Mgr. Olga Pohl

Základem jsou ovesné vločky, pojidlem zlatý sirup a kouzelnou přísadou máslo. Ostatní už je jen na vás, vaší individuální chuti a fantazii – popřípadě fantazii vašich dětí. Zrovna tyhle pochoutky na výlet či na svačinku s nimi můžete vyrábět zcela bez obav, že se něco srazí nebo nepovede. Odměřování a míchání je bude určitě bavit (nemluvě o ochutnávání – nejsnadnější cestě k seznámení se s nejrůznějšími zdravými potravinami).

Přísady:

100 g másla
100 g zlatého sirupu (k dostání například v Marks&Spencer, lze nahradit medem, výsledek bude o malinko lepivější)
120 g hnědého cukru muscovado (k dostání v prodejnách zdravé výživy, zkusit můžete i surový cukr rapadura, v nouzi postačí i běžný třtinový)
300 g ovesných vloček (raději jemně mletých)
150 g semínek (např. kombinace dýňových, lněných a konopných)
50 g mandlových lupínků
50 g mletých mandlí
150 g sušeného ovoce (rozinek a brusinek)

 

Postup:

  1. Zapněte troubu na 190˚C. Plech o velikosti 25x30 cm vyložte papírem na pečení (snadněji se přichytí, když pekáč na pár místech lehce pomáznete máslem).
  2. Odvažte suché přísady (kromě cukru) a nasypte je do větší mísy.
  3. V kastrůlku rozpusťte máslo, sirup a cukr na mírné teplotě. Nalijte do mísy k suchým přísadám a dobře promíchejte.
  4. Vyklopte do pekáčku, rovnoměrně rozprostřete a potom pečlivě upěchujte zadní stranou lžíce nebo navlhčenýma rukama.
  5. Vložte do trouby a pečte 15-20 minut nebo dokud nebude povrch zlatohnědý.
  6. Vyjměte z trouby, nechte 10 minut stát a potom nakrájejte v pekáčku na tyčinky. Nechte úplně vychladnout, znovu projeďte řezy ostrým nožem a jednotlivé tyčinky vyjměte.
  7. Skladujte ve vzduchotěsně uzavřené nádobě a spotřebujte do týdne (tyčinky můžete také zmrazit).

Výchozí recept můžete donekonečna obměňovat, kombinovat nejrůznější sušené ovoce (rozinky, brusinky, meruňky, třešně), semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová, konopná), sekané či mleté mandle a ořechy (lískové, vlašské, kešu, makadamové).

Napište nám, jaká kombinace se vám nejlépe osvědčila. A připojte třeba i tip na výlet.

Šťastnou cestu!

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Olga Pohl

Autor: Mgr. Olga Pohlredaktorka, tlumočnice, překladatelka

O pestré vaření a výživu se zajímám od mládí. Významným milníkem pro mě byla zkušenost z komunitní kuchyně Schumacher College ve Velké Británii. Tam jsem poprvé poznala vynikající vegetariánské pokrmy, kvalitní (bio)suroviny a kouzlo mezinárodní kuchyně. V současnosti se zajímám hlavně o nápadité a chutné využívání sezónní zeleniny a ovoce, využití planě rostoucích plodin a pěstování méně známých či krajových odrůd. Jedním z mých nejnovějších objevů je perská kuchyně. O mých kuchařských dobrodružstvích se dočtete také na blogu olgapohl.blogspot.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.10.2019 20:00

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze