Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Ovesný karneval: klasika v několika převlecích

Autor: Mgr. Olga Pohl

Původně jsem si říkala, že v dubnu bude na tohle téma dávno pozdě. Ale kdepak! Ovesná kaše v různých obměnách je přesně to, díky čemu se mi daří přežít tohle nekonečné předjaří.

Ilustrační foto

Snídám ji odnepaměti – od té doby, co jsem jí přišla na chuť v její anglické domovině. Nepotvrzuji sice opakovanou pravdu, že vás energeticky zajistí na celé dopoledne, pro mě je však ideálním ranním pohlazením do žaludku.

Příprava ovesné kaše je směšně jednoduchá. Jde jen o to, použít ty správné suroviny. Jsou v zásadě dvě: ovesné vločky a voda. V žádném případě je nevařte v mléce. A vločky použijte jemné (nebo jemné s klíčky). Chcete-li si ráno ušetřit čas, namočte vločky už večer.

Poměr surovin na jednu porci:

4 polévkové lžíce vloček na ¼ litru vody

Postup: Ráno za občasného míchání povaříte, asi tak 10 minut, a je hotovo. Výsledná hustota záleží na osobní preferenci, já mám radši řidší. Podáváme s mlékem, kterým si kaši polijeme na misce (nebude pak tak horká). Tradičně se kaše sladí hnědým cukrem, možností je však nepřeberně.

Základ je prostý a další kouzla zábavná. Nabízím pár vyzkoušených kombinací, od všedních až po svátečnější. Já sladím spíše méně. Mám zkušenost, že často pomůže použití „sladkého“ koření jako skořice či vanilka. Můžete přidat i špetku soli, která zvýrazní sladkou chuť.

  1. Everyday“ – před vařením přisypeme hrst rozinek (další slazení netřeba)
  2. Česká medová – na misce posypeme sekanými ořechy, pokapeme medem a poprášíme skořicí
  3. Kanadská – na misce polijeme javorovým sirupem
  4. Jemná a útěšná – na misce pokapeme datlovým sirupem a posypeme plátky mandlí (budou-li navíc ještě opražené, získáváte body navíc)
  5. Mimořádná – před vařením přisypeme na slunci sušený banán nakrájený na kousky, na misce pak sladíme javorovým sirupem
  6. Střední východ“ – na misce posypeme granátovými zrnky a pokapeme datlovým sirupem
  7. Letní – posypeme jahodami, borůvkami či malinami (nebo libovolnou kombinací – sladit netřeba)
  8. Švestková – završíme švestkami podušenými s trochou vody, cukru a skořice či hřebíčku (chceme-li si dopřát, namísto mléka polijeme smetanou)
  9. Duševní posila“ – v polovině vaření přidáme na kousky nakrájené datle, trošku skořice a ½ lžičky vanilkové esence, na misce můžeme završit pokrájeným banánem

Variace základu – vyzkoušet můžete i přidání ovesných otrub, popřípadě použít otruby samotné. Kaše pak bude připomínat krupičnou (1 porce: 3 polévkové lžíce otrub na 3 dl vody). Osvědčily se mi také rýžové vločky přidané k ovesným zhruba v poměru 1:3. Máte-li rádi špaldu, přisypte špaldové – kaše bude mít trochu hrubší, obilnější konzistenci. A naprosto luxusního výsledku dosáhnete, přidáte-li do kaše mleté mandle.

Přeju samá příjemná rána

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Olga Pohl

Autor: Mgr. Olga Pohlredaktorka, tlumočnice, překladatelka

O pestré vaření a výživu se zajímám od mládí. Významným milníkem pro mě byla zkušenost z komunitní kuchyně Schumacher College ve Velké Británii. Tam jsem poprvé poznala vynikající vegetariánské pokrmy, kvalitní (bio)suroviny a kouzlo mezinárodní kuchyně. V současnosti se zajímám hlavně o nápadité a chutné využívání sezónní zeleniny a ovoce, využití planě rostoucích plodin a pěstování méně známých či krajových odrůd. Jedním z mých nejnovějších objevů je perská kuchyně. O mých kuchařských dobrodružstvích se dočtete také na blogu olgapohl.blogspot.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.10.2019 20:05

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze