Navigace po stránce

Víte, že ...

Sedmikráska (Bellis perenis) byla ve středověku často používanou rostlinou? V mnoha částech Evropy bylo zvykem mísit šťávu ze sedmikrásek s mlékem a dávat ji štěňatům. Psíci pak nerostli a zůstávali jako mazlíčci, které si paničky dávaly na klín. V homepatii je lékem první volby při poranění hlubokých tkání a po velkých chirurgických výkonech (podáváme v ředění 9 CH 3x denně 5 granulí). Je i výtečným lékem starých dělníků zahradníků, které bolí záda v bederní oblasti a také při poškození páteře u profesionálních řidičů (podáváme v ředění 15 CH 2-3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Na jarní notu – chitarrini s lososem

Autor: Mgr. Olga Pohl

Sníh už slezl ze strání, jaro je zdá se před námi. První signály, že doba zimního strádání je u konce, jsou tu. A to farmářské trhy! A jakkoli se prý impulzívní nakupování nedoporučuje, na trhu je to moje zásada číslo jedna. Odpadá tím úmorné plánování, co uvařit k večeři, protože inspirace se tu nabízí plnými hrstmi. A ještě si rozšíříte obzory.

Ilustrační foto

Mým čerstvým objevem jsou chitarrini (čti kitarini). Těstoviny podobné dlouhým tenkým nudlím, trochu jako fettuccine (široké nudle), trochu jako špagety. Ale jiné, a hlavně s úžasným jménem. Připomíná vám něco? Jestli ano, hádáte správně. Tyhle štíhlé krásky se vyrábějí za pomoci nástroje zvaného chitarra. Plát těsta se položí přes napnuté struny a, s elegancí Italům vlastní, se jedním rázem nakrájí na spoustu nudlí.

Díky mírně zdrsnělému povrchu na chittarinách ideálně ulpívá omáčka. A ta je v případě následujícího receptu jemná, rychlá, skoro by se chtělo říct italsky nenucená. Losos je pod grilem hotový během chvilky, mražený hrášek nevyžaduje téměř žádnou přípravu. Takže večeři budete mít hotovou cobydup a ještě vám zbude čas udělat si vlasy a být u stolu krásná. (Varianta pro muže: stihnete sjet sportovní zprávy a ještě rozsvítit svíčky).

Na 4 porce potřebujete:

450 g čerstvých těstovin (ideálně chitarrini, mohou být i fettuccine, nejsou-li čerstvé, postačí i sušené)
400 g filet z lososa, nejlépe bez kůže (pokud je s kůží, dejte jej pod gril jak je, kůži pak snadno sloupnete)
200 g mraženého hrášku
200 ml zakysané smetany
200 ml bílého jogurtu
hrst nasekané hladkolisté petrželky
sůl
pepř

 

Postup:

Rozpalte gril, ve větším hrnci dejte vařit vodu. V misce rozšlehejte jogurt se smetanou, osolte a opepřete.

Lososa důkladně osolte a opepřete a dejte do zapékací misky vyložené alobalem. Grilujte 5 minut z každé strany, aby měl pěkně zlatavou kůrku, pak rozdělte vidličkou na plátky.

Vodu osolte a těstoviny uvařte podle návodu, čerstvé budou potřebovat tak 3-5 minut. Na poslední minutu přisypte hrášek. Slijte, přidejte jogurt se smetanou a petrželku. Jemně vmíchejte grilovanou rybu – a můžete podávat!

P.S. A pokud si vás chitarrini opravdu získají, můžete si dokonce vyrobit i vlastní chitarru.

 

Zdroj: www.math.columbia.edu/~bayer/Chitarra/

 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Olga Pohl

Autor: Mgr. Olga Pohlredaktorka, tlumočnice, překladatelka

O pestré vaření a výživu se zajímám od mládí. Významným milníkem pro mě byla zkušenost z komunitní kuchyně Schumacher College ve Velké Británii. Tam jsem poprvé poznala vynikající vegetariánské pokrmy, kvalitní (bio)suroviny a kouzlo mezinárodní kuchyně. V současnosti se zajímám hlavně o nápadité a chutné využívání sezónní zeleniny a ovoce, využití planě rostoucích plodin a pěstování méně známých či krajových odrůd. Jedním z mých nejnovějších objevů je perská kuchyně. O mých kuchařských dobrodružstvích se dočtete také na blogu olgapohl.blogspot.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.10.2019 20:51

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze