Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Asparagus (Chřest) je lék na prostatu a ledviny? Dříve homeopaté užívali tinkturu z chřestu na ledvinové kameny. Při akutním zánětu močového měchýře, když nemáte po ruce žádný lék, můžete uvařit čaj z chřestu a petržele, který má účinek na diurézu a může vám pomoci. Kromě působení na zánět močových cest působí lék v homeopatickém ředění také na rýmu, bolesti levého ramene. Tento lék u nás bohužel není v homeopatickém ředění dostupný.

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Jablečný štrůdl – dobrý jako mámina náruč

Autor: Mgr. Olga Pohl

Zima se chýlí ke konci, ale jaro je daleko, léto zcela v nedohlednu a po ovoci se stýská. Ještěže máme jablka. Ať je venku břečka jakákoli, takový závin vnese do šedivého dne voňavé pohlazení, které rázem utěší. Recept na ten můj by se mohl nazývat rodinným stříbrem, kdyby jen nebyl tak krásně zlatavý.

Ilustrační foto

Ano, peču z domácího těsta. Recept je snadný a vyhnete se tím používání kupovaného listového, v němž mohou být všelijaké pochybné tuky. Také mouku můžete zvolit dle svého výběru. S jemně mletou špaldovou dosáhnete lahodného výsledku a nutriční bilance vašeho výtvoru bude podstatně příznivější. Do štrůdlu nepřidávám cukr, byť jsem toho názoru, že moučník má být především dobrý a až potom zdravý. Pokud se však podaří snoubit obojí, je to ideál. Tenhle štrůdl se mu dost blíží.

Přísady:

Těsto:
350 g hladké mouky
6 lžic studené vody
2 lžíce octa (může být jablečný, ať je to tematické)
2 vajíčka (nejlépe z volného chovu)
250 g másla
2 lžíce másla nebo rozšlehané vajíčko na potření

Náplň – na jeden závin:
2-3 jablka, podle velikosti
hrstka rozinek
hrstka posekaných vlašských ořechů
2-3 lžíce ovesných vloček
mletá skořice

Postup:
Oddělíme 2/3 mouky a spojíme s ostatními přísadami kromě másla (a náplně, pochopitelně). Do zbylé třetiny mouky nakrájíme na kousíčky máslo a hbitě zpracujeme v drobenku. Potom obě těsta spojíme a jemně a rychle propracujeme. Drobné kousíčky másla v těstu nevadí.

Těsto bude velmi měkké, dáme ho tedy do chladničky nejméně na 2 hodiny, aby ztuhlo. Můžeme je také zmrazit, popřípadě zmrazit část a příští pečení závinu bude vyloženě blesková záležitost (pokud těsto včas rozmrazíte).

Uvedená dávka vystačí na tři záviny. Troubu rozehřejeme na 180˚C. Třetinu těsta rozválíme na pomoučeném válu na sílu 2-3 milimetry, žádoucí je tvar obdélníku. Čím tenčí těsto, tím větší chuťový prostor dostává náplň. Ale když bude příliš tenké, potrhá se. Takže – přiměřeně.

Středem obdélníku nasypejte do pruhu polovinu vloček. Na ně naklaďte oloupaná, na plátky nakrájená jablka a poprašte skořicí. Posypte rozinkami a ořechy a završte zbylými vločkami. Nyní štrůdl něžně zaviňte, přeneste na plech vyložený pečícím papírem a položte „švem“ dolů. Potřete rozpuštěným máslem či rozšlehaným vajíčkem a na několika místech propíchněte špejlí, aby mohla unikat pára a závin se neroztrhnul.

Pečte 30-40 minut dozlatova a průběžně kontrolujte. Vytáhněte z trouby a pokuste se vydržet, dokud aspoň trochu nevychladne.

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Olga Pohl

Autor: Mgr. Olga Pohlredaktorka, tlumočnice, překladatelka

O pestré vaření a výživu se zajímám od mládí. Významným milníkem pro mě byla zkušenost z komunitní kuchyně Schumacher College ve Velké Británii. Tam jsem poprvé poznala vynikající vegetariánské pokrmy, kvalitní (bio)suroviny a kouzlo mezinárodní kuchyně. V současnosti se zajímám hlavně o nápadité a chutné využívání sezónní zeleniny a ovoce, využití planě rostoucích plodin a pěstování méně známých či krajových odrůd. Jedním z mých nejnovějších objevů je perská kuchyně. O mých kuchařských dobrodružstvích se dočtete také na blogu olgapohl.blogspot.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Moje arnika léčivá pomocnice

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 19.6.2019 11:19

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze