Navigace po stránce

Víte, že ...

Víte, že Agaricus muscarius je muchomůrka červená? Je to tzv. létací houba šamanů, přidávala se do piva nebo jiných povzbuzujících nápojů, intoxikace je podobná požití alkoholu. V homeopatickém ředění je to lék na tikové projevy v obličeji, neuralgie trojklanného nervu a výborný lék na omrzliny, kdy má pacient pocity brnění a mravenčení (podáváme v ředění 9 C 3x denně 5 granulí).

Reklama: Nakladatelství grada doporučuje

Naši partneri

Logo HLA
Logo Studium Homeopatie

Pohanka – jak si nevylámat zuby

Autor: Mgr. Olga Pohl

Žádný strach, pohanka na talíři nepředstavuje pro váš chrup žádné riziko (zejména pokud ji předem povaříte). Pro autorku těchto řádků je však oříškem, byť pohanka obecná je z čeledi rdesnovitých a nemá nic společného se skořápkovinami, ba ani s obilovinami, následující zadání: „Paní doktorka mi doporučila zařazení pohanky do jídelníčku, ale moje děti na ni nejsou zvyklé a nechutná jim. Mohli byste mi poradit nějaký recept na přípravu pohanky vhodný pro děti?

 

Ilustrační foto
Zdroj: www.wikipedia.org

Jak ráda bych napsala: ano vyzkoušejte tento zaručený recept, devět z deseti dětí se po něm jen oblízne. Jenomže tak prosté to bohužel není. Ona totiž pohanka, kterou v kuchyni používám docela s oblibou, má svoji specifickou vůni, jež nemusí každému lahodit. Pravda, v kombinaci s česnekem ji trochu utlumíte, ale tam zas můžete narazit u dětí. Ono totiž záleží hlavně na tom, na jaké potraviny jsou vaše děti zvyklé. A odtud bych asi vyšla.

Zkuste jít cestou nejmenšího odporu a prezentovat dětem pohanku v podobě sladkého jídla. Třeba jako dezert. Uvidíte, co to udělá a příště můžete být odvážnější. Nabízí se recept tradiční, a totiž bretaňské galettes, palačinky z pohankové mouky. Zpravidla se servírují ve slaném provedení, ale pro začátek je můžete zkusit nasladko – s podušeným ovocem, tvarohovým krémem, dobrou domácí zavařeninou, opět podle vašich rodinných zvyklostí.

Pohankové palačinky

počet (dospělých) porcí – 4

Přísady:
200 g pohankové mouky (seženete v prodejnách zdravé výživy nebo si můžete sami umlít v čistém elektrickém kávomlýnku)
65 g hladké mouky
2 vejce
600 ml mléka
½ lžičky soli (i méně)
asi 2 polévkové lžíce másla

Rozmixujte všechny přísady s výjimkou másla. Nechte dvě hodiny odstát (možno i v ledničce přes noc).

Rozehřejte nepřilnavou pánev, potřete troškou másla, nalijte 1 menší naběračku těsta (podle velikosti pánve) a nechte rozlít po celém povrchu. Až zezlátne, obraťte a opečte dozlatova i z druhé strany.

Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř. Můžete si jich připravit více do zásoby a uložit je v ledničce na talíři zabaleném do potravinové fólie, popřípadě je i zmrazit. Pak je lépe proložit je papírem na pečení. Po rozmrazení je pak jen lehce prohřejte na pánvi na troše oleje či másla.

Pokud se pohankové palačinky u vás ujmou, zkuste je ve slaném provedení jako hlavní chod: s krémovým sýrem, uzeným lososem a trochou kopru, s houbami (mohou být i žampióny) podušenými na másle, nebo s čerstvým špenátem opravdu jemně podušeným na osmahnuté cibulce (a česneku).

Přeji dobrou chuť a pokud si vaše rodina pohankové palačinky oblíbí, ráda se podělím o další recepty z této u nás polozapomenuté plodiny.


odkaz pohanka: cs.wikipedia.org/wiki/Pohanka_obecn%C3%A1 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.

Mgr. Olga Pohl

Autor: Mgr. Olga Pohlredaktorka, tlumočnice, překladatelka

O pestré vaření a výživu se zajímám od mládí. Významným milníkem pro mě byla zkušenost z komunitní kuchyně Schumacher College ve Velké Británii. Tam jsem poprvé poznala vynikající vegetariánské pokrmy, kvalitní (bio)suroviny a kouzlo mezinárodní kuchyně. V současnosti se zajímám hlavně o nápadité a chutné využívání sezónní zeleniny a ovoce, využití planě rostoucích plodin a pěstování méně známých či krajových odrůd. Jedním z mých nejnovějších objevů je perská kuchyně. O mých kuchařských dobrodružstvích se dočtete také na blogu olgapohl.blogspot.cz.

 

Mohlo by vás také zajímat:
Reklama: Homeopatická lékařská asociace

Tento text byl zobrazen / vytisknut z webu Svět Homeopatie, s.r.o. (http://www.svethomeopatie.cz) dne 23.4.2019 10:49

COPYRIGHT © 2010 - 2019 Svět Homeopatie All rights reserved.
Kopírování a šíření materiálů je možné pouze se souhlasem provozovatele webu, Homeopatické lékařské asociace (redakce@svethomeopatie.cz).
Mobilní verze