Když je ve snu třídíte, znamená to prý získávání znalostí a zkušeností. A také přístup ke starodávným tajemstvím.

Tajemstvím však rozhodně není, že dýňová semínka jsou bohatá na antioxidanty, minerály (draslík, fosfor, zinek, mangan, měď), vitamíny (A, D, vitamíny skupiny B), prospěšné tuky i bílkoviny.

Ajurvéda vnímá tato semínka jako sladkou a zahřívající potravinu. Jsou vhodná pro všechny tři konstituce, avšak největší užitek z nich bude mít kapha.

Konzumujte je nejlépe každý den – zejména však teď na jaře, protože:

  • podporují dobré trávení a jsou dobře stravitelná,
  • snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice,
  • přinášejí pocit sytosti a optimalizují hladinu cukru v krvi, tudíž jsou vhodná při dietách,
  • zlepšují krev,
  • čistí ledviny a močové cesty, jsou močopudná,
  • brání nadbytečnému zadržování vody v organismu,
  • mají antimikrobiální účinky
  • východní medicína, i medicína původních obyvatel jižní Ameriky je tisíciletí používá také proti parazitům,
  • zvyšují hladinu testosteronu (zejména olej, který obsahují) a posilují pánevní svaly; vyšší hladina testosteronu pozdvihuje libido u mužů i u žen.

Jak je použít?

Obecně jsou jakákoliv semínka lépe stravitelná, když je tepelně upravíme, nebo namočíme.

Pražené: Opražené na kapce kvalitního oleje, ochucené špetkou soli a rozmarýnu chutnají snad každému. Nemusíte je však jíst „jen tak“. V této formě skvěle zpestří těstovinový salát, rizoto, či jakoukoliv krémovou polévku.

Rýže se semínky: Opražte na troše másla hrst dýňových semínek, přidejte propranou okapanou jasmínovou rýži, chvíli opékejte a poté zalijte vařící vodou, osolte, přidejte koriandr a uvařte.

Dýňové gomasio: Smíchejte 1 lžíci mořské soli a 14 lžic dýňového semínka, opražte na pánvi. Pak umelte, nebo utlučte v hmoždíři. Takto připravenou směsí dochucujte saláty, polévky, nebo třeba chléb s pomazánkou.

Dýňové máslo: Opražte 200 g dýňových semínek na olivovém oleji, nechte trochu vychladnout, přidejte sušená rajčata, sůl, pepř, asafoetidu nebo oblíbené koření. Vše umixujte do hladké hmoty a natírejte na pečivo. 

Upozornění: Informace o homeopatické léčbě akutních i chronických nemocí publikované na stránkách svethomeopatie.cz mají pouze informační a vzdělávací charakter. V žádném případě nenahrazují osobní konzultaci v ordinaci praktického lékaře/pediatra nebo osobní konzultaci v homeopatické poradně.